Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: oranjerie in Maarsbergen

Tuin Park Landgoed

Maarnse Grindweg 30
3953LW Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Huis Maarsbergen: oranjerie

ORANJERIE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noodoosten ervan. Gebouwd in het midden van de 19de eeuw of later in een opvallende, eclectische stijl. Smal, hoog opgaand bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met risalerend middendeel en mansardedak; geschilderde gepleisterde plint. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld door drie aaneengesloten smalle, hoge glasdeuren met halfrond bovenlicht. Samen met de hierboven geplaatste driehoekige glaswand en nok van het zadeldak wordt een arcade met dubbel driehoekig fronton gesuggereerd. Het driehoekige vlak bestaat uit glas-in-lood waarin naast elkaar vier roosvensters. Het muurvlak hierboven is met geschilderde houten latten beschoten en heeft drie kleine ronde vensters in een driehoek gerangschikt. In de zeer smalle, terugspringende travee├źn aan weerszijden van het middenrisaliet staan twee boven elkaar geplaatste smalle vensters, waarvan het bovenste een glas-in-lood raam met cirkelmotief is en het onderste ongedeeld. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel zitten twee halfrondgesloten vensters: het ene met houten luik, het andere dichtgezet. Erboven twee ronde vensters met ijzeren tracering. Voorts de sporen van een trap. Een uitwendig rookkanaal voert naar een bakstenen schoorsteen op het dak; inwendig is de stooknis nog aanwezig. De vloer van de oranjerie is belegd met grijze tegels met bij de entree een strook gekleurde siertegels. Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het opvallende type; - wegens de eigenzinnige vormgeving; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509662
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: oranjerie in Maarsbergen

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Huis Maarnbergen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Wijkerweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten westen daarvan. De twee natuurstenen pijlers met 18de-eeuws sierlij..

Huis Maarnbergen: zwembad met badhuisje

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZWEMBAD MET BADHUISJE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten zuidwesten daarvan. Rechthoekig betonnen zwembassin uit 1924 met bijbeh..

Huis Maarnbergen: tuinvaas

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINVAAS, behorende tot Huis Maarsbergen en staande aan de singel even ten zuidwesten van het eiland. Van elders afkomstige 17de- of 18de-ee..

Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
GRAFHEUVEL behorende tot Huis Maarsbergen en ontstaan tussen 1903 en 1910. Kunstmatige ophoging van de Foldocusheuvel met graf van de famili..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: oranjerie in Maarsbergen

Foto's (1)