Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren in Maarsbergen

Kasteel Buitenplaats

Maarnse Grindweg 32
3953LW Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw (noordelijke schuur) begin 20e eeuw (zuidelijke schuur)


Beschrijving van Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren

TWEE aaneengebouwde SCHUREN, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen naast het koetshuis met stallen (Maarnse Grindweg 34). Rechthoekige bakstenen gebouwen met eclectische stijlkenmerken. De zuidelijke schuur dateert uit het midden van de 19de eeuw en was oorspronkelijk bestemd als agrarische bedrijfsruimte. In de voorgevel zitten een driedelig venster met luiken en verhoogd middendeel onder gepleisterde lijsten; boven een rond venster onder dito lijsten. De achtergevel en rechterzijgevel zijn in de 20ste eeuw uitgebouwd. Op het zadeldak liggen blauwe muldenpannen. De noordelijke schuur dateert uit het begin van de 20ste eeuw en diende voorheen als varkensschuur. Beganegronds zitten twee lichtgebogen vensters met roeden en een halfronde houten deur en boven een houten luik. De zijgevel is onregelmatig ingedeeld door twee halfronde en twee rechthoekige deuren, twee kleine halfronde vensters met roeden en een groot venster. Op het zadeldak liggen blauwe Hollandse pannen. De uitbouw aan de achterzijde bovenop de oude muur van de buitenbak voor de varkens, dateert uit de jaren '70 en valt buiten de bescherming. Het zadeldak is eveneens in die tijd vernieuwd. Waardering TWEE aaneengebouwde SCHUREN van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de detaillering; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509660
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren in Maarsbergen

Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen

Maarnse Grindweg 34
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
KOETSHUIS MET STALLEN behorende tot Huis Maarsbergen. Midden-19de-eeuws gedeeltelijk bepleisterd bakstenen bouwblok, gesitueerd aan de oprij..

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Huis Maarnbergen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Wijkerweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten westen daarvan. De twee natuurstenen pijlers met 18de-eeuws sierlij..

Huis Maarnbergen: zwembad met badhuisje

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZWEMBAD MET BADHUISJE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten zuidwesten daarvan. Rechthoekig betonnen zwembassin uit 1924 met bijbeh..

Huis Maarnbergen: tuinvaas

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINVAAS, behorende tot Huis Maarsbergen en staande aan de singel even ten zuidwesten van het eiland. Van elders afkomstige 17de- of 18de-ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren in Maarsbergen

Foto's (1)