Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen in Maarsbergen

Kasteel Buitenplaats

Maarnse Grindweg 34
3953LW Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen

KOETSHUIS MET STALLEN behorende tot Huis Maarsbergen. Midden-19de-eeuws gedeeltelijk bepleisterd bakstenen bouwblok, gesitueerd aan de oprijlaan, bestaande uit dwars gelegen koetshuis met stalling en woonruimte en aan de achterzijde haaks hieraan vastgebouwd agrarisch bedrijfsgedeelte. In eclectische trant gebouwd koetshuis met hoger middenrisaliet onder zadeldak met nok haaks op het schilddak van het lagere deel. Het zadeldak is belegd met blauwe Hollandse pannen, het schilddak met tuiles du Nord. Kenmerkend aan het gebouw zijn enkele onderdelen aan de gevels die door een pleisterlaag benadrukt worden, zoals de omlopende plint en de geprofileerde band halverwege de linker zijgevel. In het middenrisaliet beganegronds een dubbele inrijdeur met ruitmotief in de Maarsbergen-kleuren geel-rood-groen, geflankeerd door zesruits rondboogvensters onder geschilderde lijsten met gedecoreerde aanzet- en sluitstenen. Op de eerste verdieping drie zesruits schuifvensters met lijsten. De muurvlakken van de lagere delen worden onderbroken door bakstenen pilasters met bepleisterd basement en kapiteel en een rondboogvenster met bepleisterde aanzet- en sluitstenen. De detaillering van de rechter zijgevel van het koetshuis is als gevolg van aanpassingen aan het wooncomfort, niet meer geheel oorspronkelijk (twee 19de-eeuwse draairamen, 20ste-eeuwse deur, drielichtvenster, kruisvenster en dakkapel). In de linker zijgevel zit een tweedelige deur met bovenlicht en omlijsting van dorische pilasters en kroonlijst; hierboven een dubbel hooiluik bekroond door houten fronton. Links van de deur twee zesruits schuifvensters onder een strekse boog met diamantkop als sluitsteen. Het lagere bedrijfsgedeelte, dat wordt gedekt door een overkragend zadeldak dat is belegd met blauwe muldenpannen, is in gebruik als paardenstal. In de voorgevel zit een inrijdeur geflankeerd door twee mestdeuren en twee ronde vensters; onder de nok een rondboogluik. In de linker zijgevel zitten vier rechte mestdeuren, afgewisseld door vier ronde vensters in bepleisterde vierkante muurvlakken. In de rechter zijgevel, met kleine 19de-eeuwse uitbouw, drie staldeuren en drie ronde vensters. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de inrichting van de paardenstal en de oorspronkelijke grenenhouten ankerbalkconstructie in het bedrijfsgedeelte. Achter de boerderij staan een tweede helft 19de-eeuwse vierroeden HOOIBERG met rieten kap en een 20ste-eeuwse houten klokkestoel met vroeg-18de-eeuwse bronzen luidklok met opschrift en randversiering. Waardering KOETSHUIS MET STALLEN van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het redelijk gaaf bewaarde exterieur; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509659
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen in Maarsbergen

Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren

Maarnse Grindweg 32
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TWEE aaneengebouwde SCHUREN, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen naast het koetshuis met stallen (Maarnse Grindweg 34). Rechthoekige b..

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Huis Maarnbergen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Wijkerweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten westen daarvan. De twee natuurstenen pijlers met 18de-eeuws sierlij..

Huis Maarnbergen: zwembad met badhuisje

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZWEMBAD MET BADHUISJE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten zuidwesten daarvan. Rechthoekig betonnen zwembassin uit 1924 met bijbeh..

Huis Maarnbergen: tuinvaas

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINVAAS, behorende tot Huis Maarsbergen en staande aan de singel even ten zuidwesten van het eiland. Van elders afkomstige 17de- of 18de-ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen in Maarsbergen

Foto's (1)