Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hendrikahoeve, boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Bergambacht

Boerderij

Benedenberg 42
2861LG Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1850


Beschrijving van Hendrikahoeve, boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Inleiding De BOERDERIJ met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis werd gebouwd rond 1850 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het erf is omgeven door sloten en is deels beplant met hoogstam fruitbomen. De boerderij staat met het woonhuisdeel evenwijdig, teruggerooid van de weg. De overige erfbebouwing is voor bescherming van ondergeschikt belang. N.B. In 1997 is het achterste gedeelte van de oostgevel (bij de stal) en de zuidgevel vernieuwd. Omschrijving Deels onderkelderde boerderij vanaf een T-vormige plattegrond opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband met knipvoeg. Het dwarsgeplaatste zadeldak van het woonhuis is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Boven het stalgedeelte is het zadeldak met riet gedekt. Symmetrische voorgevel (noord) met centraal geplaatste entree onder een bovenlicht voorzien van een levensboom binnen een houten pilasteromlijsting. Aan weerszijden twee zesruits beluikte vensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Centraal boven de gevel is een dakkapel geplaatst met twee vierruits vensters binnen een houten omlijsting met pilasters. In de linker kopse tuitgevel (oost) is op de begane grond een zesruits venster en een keldervenster met luiken geplaatst. Ter plaatse van de zolderverdieping bevinden zich twee vierruitsvensters. De langsgevel van het staldeel heeft aan deze zijde twee zesruits vensters, een staldeur en segmentboogvormige stalvensters. De rechter zijgevel (west) is identiek ingedeeld. De achtergevel (zuid) is vernieuwd. Het interieur van het woonhuisgedeelte bezit de oorspronkelijke indeling met woonvertrekken aan weerszijden van de hal die met marmer is uitgelegd en voorzien is van een gemarmerde lambrisering. Rechts een woonvertrek met marmeren schouw en voormalige bedsteden, links een woonvertrek met marmeren schouw. De keuken is grotendeels betegeld met witte tegels. De schouw is versierd met een polychroom tegeltableau met een voorstelling van een stadspoort. In de voormalige kaasmakerijruimte eveneens witte tegels en polychrome tegeltableaus (voorstellende man met paard; boerin met koe; vogel in kooi; bloemmotieven). In de voormalige kaasopslagruimte een plint van Delftsblauwe tegels met kleine voorstellingen. In de kelder zijn pekelbakken voor het pekelen van kaas aanwezig. Waardering De boerderij is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dwarshuisboerderij. De boerderij is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl en de monumentale verschijningsvorm. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuisdeel heeft een oorspronkelijke indeling en bezit enkele bijzondere interieuronderdelen zoals tegeltableaus en marmeren schouwen. De boerderij is beeldbepalend gesitueerd en maakt deel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hendrikahoeve aan de Benedenberg te Bergambacht

De Hendrikahoeve[1] is een monumentale boerderij aan de Benedenberg 42 in de Nederlandse plaats Bergambacht.

Geschiedenis

voorzijde van het woongedeelte met naam en toegangsdeur met levensboom

De Hendrikahoeve werd halverwege de 19e eeuw gebouwd van gele ijsselsteen. Het woonhuis heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De stal heeft een zadeldak, dat met riet is gedekt. De ingang bevindt zich aan de noordzijde van het pand. Een stenen trap met bordes voert naar een deur, waarvan het bovenlicht een levensboom bevat (zie linkerafbeelding). De noordgevel is symmetrisch van opbouw met aan iedere zijde van de deur twee zesruitsvensters en met recht boven de toegangsdeur een dakkapel met twee vierruistvensters.

Het woonhuis heeft nog de oorspronkelijke indeling. Beide woonvertrekken ter weerszijden van de hal hebben een marmeren schouw. In de voormalige kaasmakerij bevindt zich een tegeltableau met diverse motieven. In de voormalige kaasopslagruimte zijn Delfts blauwe tegels aanwezig.

De boerderij is onder meer vanwege zijn architectuurhistorische waarde, als een voorbeeld van de traditioneel ambachtelijke bouwstijl en haar monumentale verschijningsvorm, erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Hendrikahoeve, boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Bergambacht

Grote hoeve gaaf bouwlichaam en hoog strodak

Benedenberg 64
Bergambacht
Grote hoeve (XVIII ?) gaaf bouwlichaam en hoog strodak. Het uit XIXc daterende woongedeelte heeft in de top van de puntgevel een neo-gotisch..

Den Arend

Molenlaan 14A
Bergambacht
Korenmolen "Den Arend". Ronde bakstenen bovenkruier met stelling, 1869.

Boerderij van het hallehuistype

Benedenberg 94
Bergambacht
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype; de dwarsdeelvariant van de voor deze streekkenmerkende langhuisboerderij. De boerderij werd rond..

Boenhoek

Benedenberg 94
Bergambacht
Inleiding BOENHOK rond 1860 gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl behorend een boerderij van het langhuistype. Omschrijving Boenhok..

Boerderij met gepleisterde puntgevel en strodak

Hoofdstraat 22
Bergambacht
Boerderij (XVIII) met gepleisterde puntgevel en strodak. Vensters met roedenverdeling ca. 1800 en luiken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hendrikahoeve, boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Bergambacht

Foto's (6)