Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype in Bergambacht

Boerderij

Benedenberg 94
2861LH Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype

Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype; de dwarsdeelvariant van de voor deze streekkenmerkende langhuisboerderij. De boerderij werd rond 1860 in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd. Omschrijving Deels onderkelderde BOERDERIJ vanaf een deels gepleisterde, deels geschilderde plint opgetrokken in gele Lijsselsteen onder een rietgedekt wolfsda kmet gesmoorde nokvorsten. Het woonhuisgedeelte heeft zesruits schuifvensters met luiken, in het staldeel zijn overwegend rondboogvormige gietijzeren stalvensters met een radiale roedenverdeling geplaatst. In de voorgevel bevinden zich drie vensters en een vernieuwde deur onder een bovenlicht. Links daarvan een kleiner venster met daaronder een keldervenster. De zolderverdieping heeft twee vierruits vensters. In de rechter zijgevel zijn drie vensters en een deur geplaatst met rechts daarvan acht stalvensters. Hetwoonhuisdeel van de linker zijgevel (oost) heeft een deur onder een bovenlicht,een venster en een keldervensters, het stalgedeelte is beschoten en voorzien van een dubbele rechtgesloten inrijdeur. Daarboven drie door het dakschild lopende hooiluiken onder rietgedekte lessenaarsdaken. Waardering Boerderij van het hallehuistype is cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een voor deze streek kenmerkend type. Boerderij is architectuurhistorisch van algemeen belang als goed typologisch voorbeeld en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De boerderij is beeldbepalende gesitueerd en maakt onderdeel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype in Bergambacht

Boenhoek

Benedenberg 94
Bergambacht
Inleiding BOENHOK rond 1860 gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl behorend een boerderij van het langhuistype. Omschrijving Boenhok..

Grote hoeve gaaf bouwlichaam en hoog strodak

Benedenberg 64
Bergambacht
Grote hoeve (XVIII ?) gaaf bouwlichaam en hoog strodak. Het uit XIXc daterende woongedeelte heeft in de top van de puntgevel een neo-gotisch..

Gave hoeve met woongedeelte van onregelmatige vorm onder strodaken

Benedenberg 81
Bergambacht
Gave hoeve (XVII-XVIII) met woongedeelte van onregelmatige vorm onder strodaken. Oude kozijnen, luiken en roedenverdeling XIX A.

Hendrikahoeve, boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Benedenberg 42
Bergambacht
Inleiding De BOERDERIJ met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis werd gebouwd rond 1850 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het erf is o..

Boerderij onder rieten zadeldak aan de voorzijde met wolfeind

Benedenberg 109
Bergambacht
BOERDERIJ uit het einde van de 17e, of begin 18e eeuw, onder rieten zadeldak aan de voorzijde met wolfeind. De voorgevel heeft vlechtingen e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het hallehuistype in Bergambacht

Foto's (2)