Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eendenkooi in Vierhuizen

Boerderij

Westpolder 16
9975WJ Vierhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Eendenkooi

Inleiding EENDENKOOI "de Westpolder" gelegen achter de boerderijen "Manneplaats" en "Nieuw Midhuizen" in de Westpolder. De kooi is in 1896 ingericht door enkele ingelanden van de Westpolder. Hiervoor werd een kolk die in 1877 was ontstaan na een dijkdoorbraak, verder uitgegraven. Voor de exploitatie van de kooi koos men voor een naamloze vennootschap. Deze vennootschap is in 1926 geliquideerd en de exploitatie werd voortgezet als maatschap. De kooi is de laatste met kooirecht die nog in particulier bezit is in de provincie Groningen. Aan het begin van het pad dat naar de kooi leidt, staat de woning waar de kooiker woont. Deze valt buiten rijksbescherming vanwege onvoldoende kwaliteit. Ten noordoosten van de kooi ligt op ongeveer 750 meter afstand een tweede kooi. Deze is in eigendom bij de Stichting het Groninger Landschap. Omschrijving EENDENKOOI bestaande uit een kooibos en een kooiplas met vier vangpijpen; rondom de kooiplas bevinden zich zitwallen met daaromheen een grondwal voor afscherming en beschutting. De vangpijpen zijn licht gebogen en bestaan uit een kolk met schermen van riet en hout; een vangbak met valluik en spiegel zijn iets schuin achter de pijp geplaatst. Aan twee zijden van de kooi loopt een gracht als buffer voor het water. Waardering Eendenkooi "de Westpolder" van algemeen cultuurhistorisch belang - als goed voorbeeld van een nog in gebruik zijnde laat negentiende-eeuwse kooi in particulier bezit - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de eendenkooi "Nieuw Onrust" - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid in de regio (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509512
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eendenkooi in Vierhuizen

Nieuw Onrust

Westpolder 24
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving EENDENKOOI bestaande uit een kooibos, een kooiplas met vier vangpijpen met daaromheen een grondwal voor afscherming en beschut..

Kooikershuisje bij eendenkooi

Westpolder 24
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving KOOIKERSHUISJE gelegen in de eendenkooi. Het huisje dat met de achterzijde tegen de grondwal is aangezet, is opgetrokken in ro..

Midhuizen

Noorderweg 3
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Midhuizen. Grote boerderij van het Oldambtster type. Ingang in het midden van het voorhuis, bereikbaar langs bordes met gesmeed ijzeren leun..

Klein Midhuizen

Noorderweg 1
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Klein Midhuizen. Boerderij van het kop-hals-romptype; de kop onderkelderd. Topgevels waarop schoorstenen met borden. In de top kleine lichto..

Onrust

Ommelanderweg 9
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Op omgracht en met bomen beplant terrein in een hoek van de dijk gelegen terrein staande grote BOERDERIJ. Het onderkelderde voorhuis staat d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eendenkooi in Vierhuizen