Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met aangebouwde schuur in Eenrum

Woonhuis

Hereweg 8
9967PP Eenrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Woonhuis met aangebouwde schuur

Inleiding WOONHUIS met aangebouwde schuur aan kop van de Hereweg, dat in 1888 is gebouwd door aannemer Chr. van der Veen in een sobere ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen. De aangebouwde schuur is dusdanig verbouwd dat deze buiten de bescherming van rijkswege valt. Een ijzeren hek uit 1870, afkomstig van een boerderij uit Scheemda scheidt de smalle voortuin van de straat. Het pand maakt onderdeel uit van de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht en is samen met de monumentale panden Hereweg 4 en 9 beeldbepalend voor de entree van de als beschermd gezicht aangewezen dorpskern. Omschrijving WOONHUIS opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam, afgezet met een zwarte bies. Het met (nieuwe) pannen gedekte schilddak heeft een houten kroonlijst en twee schoorstenen met kap op de nokeinden. De gevel heeft uitspringende pilasters op de hoeken en aan weerszijden van de entree. Het pand wordt geleed door zesruits schuifvensters onder een segmentboog met houten luiken en geverfde (kamtechniek) houten onderdorpels. De voorgevel (westzijde) heeft vier vensters, de noord- en zuidgevel twee. De noordgevel heeft tevens een getoogd kelderraam met diefijzers. In de westzijde bevindt zich in het midden de hoofdentree in een doorgetrokken geveldeel met steekkap (zadeldak) met decoratieve houten daklijst. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met smeedwerk voor de deurvensters onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom, in een gepleisterd portiek. Het getoogde portiek wordt afgesloten door een kuif van stuc met schelpmotief. Een gemetselde stoep met bovenin gele tegels verleent de toegang. Boven de entree bevindt zich een houten balkon met (vernieuwd) hekwerk dat bereikbaar is via openslaande glasdeuren onder een gepleisterde wenkbrauwboog met kuif van stuc. De aanbouw aan de oostzijde valt wegens onvoldoende kwaliteit buiten bescherming. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de eiken paneeldeuren en de tochtdeur met ge√ętst glas en het houten plafond met geometrische motieven in de gang; de houten vouwblinden met vensterbanken en de houten schouw met schelpmotief in de woonkamer Waardering Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - als voorbeeld van een symmetrisch woonhuis uit 1888 - vanwege de karakteristieke ambachtelijk traditionele vormgeving en de sobere, maar zorgvuldige detaillering - vanwege de beeldbepalende ligging aan het begin van de Hereweg - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere twee monumentale panden aan de kop van de Hereweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509511
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met aangebouwde schuur in Eenrum

Dokterspraktijkwoning met koetshuis

Hereweg 9
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding PRAKTIJKWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1873 in Eclectische stijl onder architectuur van J.F. Scheepers. Opdrachtgever..

Onderwijzerswoning annex kosterswoning

Hereweg 4
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding ONDERWIJZERSWONING annex KOSTERSWONING behorende bij het in 1963 afgebroken schoolgebouw. Het schoolgebouw werd in 1874 opgericht..

Hervormde begraafplaats, hek

Kerkhofslaan 2
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK op de Nederlands Hervormde begraafplaats die binnen de uitbreiding van het beschermde dorpsgezicht valt. De begr..

Pand zonder verdieping onder schilddak

Hereweg 1
Eenrum (Gemeente De Marne)
Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen. Gesneden 19e eeuwse deur en zesruitsvensters.

Pand zonder verdieping onder breed schilddak

Kerkbuurt 3
Eenrum (Gemeente De Marne)
Pand zonder verdieping onder breed schilddak met hoekschoorstenen. Alle vensters hebben zes ruiten.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)