Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek begraafplaats in Vierhuizen

Graf Begraafplaats

Hoofdstraat 36
9975VS Vierhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Hek begraafplaats

Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK van de Algemene begraafplaats van Vierhuizen, volgens het jaartal in het hek vervaardigd in 1882 en vermoedelijk gemaakt bij de fa. Mohrman uit Leeuwarden. Het hek ligt aan de straatzijde, midden op een bakstenen dam over de sloot die de begraafplaats van de openbare weg scheidt. Via een cirkelvormig pad met een perkje met struikgewas in het midden is de begraafplaats te bereiken. Deze heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en wordt omzoomd door bomen en een haag. Op het terrein bevinden zich een aantal sobere grafzerken en een bakstenen baarhuisje. De begraafplaats valt wegens te weinig monumentale waarde buiten rijksbescherming. Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit twee platte gietijzeren, opengewerkte hoofdpijlers met daartussen twee beweegbare smeedijzeren hekken. De hoofdpijlers zijn opgevuld met de volgende grafsymbolen: twee elkaar kruisende gekeerde toortsen, twee elkaar kruisende zeisen met op het snijpunt een slang die in zijn staart bijt, een zandloper met vleugels en als bekroning een uiltje binnen een lauwerkrans. De beweegbare hekken zijn samengesteld uit regels en spijlen en versierd met gietijzeren pieken. Bovenin het hek is het jaartal 1882 opgenomen. Aan weerszijden van de hoofdpijlers bevindt zich een smeedijzeren, gekruld vleugelstuk. Aan het rechter vleugelstuk is een halfronde ijzeren loopplank bevestigd. Waardering Begraafplaatshek van algemeen belang - als gaaf voorbeeld van een in de regio vrij veel voorkomend type begraafplaatshek - vanwege de fraaie vormgeving en typerende doodssymboliek - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de markante ligging op een bakstenen dam over de sloot langs de Hoofdstraat van Vierhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het monumentale hek van de begraafplaats in Vierhuizen

Het hek van de begraafplaats in Vierhuizen is een monumentaal object in Vierhuizen in de Nederlandse provincie Groningen.

detail (pijler)

Het hek van de begraafplaats in Vierhuizen is erkend als rijksmonument. Het is in 1882 gemaakt waarschijnlijk door de firma Mohrman in Leeuwarden. De twee smeedijzeren hekken staan tussen twee gietijzeren pijlers. Beide pijlers bevatten meerdere grafsymbolen. Van beneden naar boven (zie afbeelding) zijn dat:

  • Twee omgekeerde elkaar kruisende toortsen - symbool voor het uitgedoofde leven
  • Twee elkaar kruisende zeisen - symbool van de dood die het leven wegmaait
  • Op het kruispunt van de zeisen een slang, die in zijn staart bijt - symbool voor de oneindigheid
  • Een zandloper met vleugels - symbool van de vergankelijkheid van de tijd
  • Een uiltje met een lauwerkrans - de uil als symbool van de nacht en de dood en de lauwerkrans als symbool van het eeuwige leven

Het hek, met het jaartal 1882 dat verwijst naar het bouwjaar, is versierd met gietijzeren pieken. De monumentale waarde heeft te maken met de gaafheid van het hek, de markante ligging en het gebruik van de typerende doodssymbolen.


Monumenten in de buurt van Hek begraafplaats in Vierhuizen

Hervormde kerk en toren

Hoofdstraat 26
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
HERV.KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Rechtgesloten zaalkerk, waarvan de muren grotendeels middeleeuws zijn; de vrijstaande toren werd in ..

Onderneming De Onderneming

Hoofdstraat 25
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Molen de Onderneming. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858.

Klein Midhuizen

Noorderweg 1
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Klein Midhuizen. Boerderij van het kop-hals-romptype; de kop onderkelderd. Topgevels waarop schoorstenen met borden. In de top kleine lichto..

Weegbrughuisje

Spoorstraat 68
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving WEEGHUISJE opgetrokken in gesinterde baksteen, bestaande uit een rechthoekige gevelwand waar een "huisje" tegenaan is gebouwd...

Weegbrug

Spoorstraat 68
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving Rechthoekige WEEGBRUG van 14 x 2.50 meter met een weegvermogen van 30 ton. De brug bestaat uit een in de bodem geplaatste bak ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek begraafplaats in Vierhuizen

Foto's (2)