Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Armenhuis Voorm. Armenhuis (Werkhuis) in Hornhuizen

Gebouw

Tammingastraat 38
9978PC Hornhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1870-1875 1875 1870-1875


Beschrijving van Armenhuis Voorm. Armenhuis (Werkhuis)

Inleiding WERKHUIS van de Nederlands Hervormde kerk van Hornhuizen gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand is nu in gebruik als woonhuis. In de loop der tijd hebben enkele wijzigingen plaats gevonden aan het pand. De achtergevel (noord) is opnieuw opgemetseld, het dak is deels gerestaureerd aan de achterzijde, waarbij er drie dakramen in het dak zijn geplaatst. Tevens is het huis voorzien van nieuwe binnenmuren en van een aantal ventilatieroosters. Het pand ligt aan de doorgaande weg door het dorp, met de lange kant evenwijdig aan de weg. Omschrijving Eén bouwlaag hoog WERKHUIS op rechthoekige plattegrond, opgemetseld in rode baksteen en gedekt door een wolfdak met aankapping aan de achterzijde. Op het dak geglazuurde blauwe platte Friese pannen; aan achterzijde (noordzijde) oranje Hollandse pannen; op beide hoeknokken een gemetselde schoorsteen. Zuidgevel heeft een metalen bakgoot ondersteund door ijzeren beugels, westgevel een niet-originele bakgoot, oost- en noordgevel een metalen mastgoot. Aan de voorzijde (zuidzijde) bevindt zich een opgeklampte voordeur met halfrond bovenlicht; bovenlicht heeft spitsboogachtige roedenverdeling en wordt beëindigd door een rollaag van gele baksteen. Aan weerszijden van voordeur drie rondboogvensters met gietijzeren roeden en aan bovenzijde een rollaag van gele baksteen. Westgevel heeft een zelfde rondboogvenster als voorgevel en een kleiner verticaal venster; keldervenster is dichtgemetseld; in topgevel vlechtwerk van baksteen. Oostgevel heeft eveneens een zelfde rondboogvenster als voorgevel en een verticaal venster; in topgevel zoldervenster met houten luik en vlechtwerk van baksteen. Het INTERIEUR valt wegens wijzigingen buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Werkhuis uit derde kwart van de 19de eeuw van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een eenvoudig werkhuis uit de derde kwart van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de sobere vormgeving in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de ligging aan de doorgaande weg in het dorp Hornhuizen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509494
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Armenhuis Voorm. Armenhuis (Werkhuis) in Hornhuizen

Hervormde pastorie met aangebouwd koetshuis

Tammingastraat 55
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige PASTORIE met aangebouwd KOETSHUIS behorend bij de Nederlands Hervormde kerk, die reeds van rijkswege beschermd is (mon..

Hervormde kerk en toren

Breweelsterweg 1
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Herv. Kerk en toren op omheind kerkhof. Driezijdig gesloten zaalgebouw uit 1850 bij benedendeel van zeer zware middeleeuwse toren, die in 18..

Coupure in de Oude Provinciale Dijk

Ommelanderweg 18
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving Coupure in Oude Provinciale Dijk naar de Hornhuisterpolder. Coupure is in 1905 aangelegd en in 1923 verruimd ten behoeve van e..

Coupure in de Oude Provinciale Dijk

Ommelanderweg 26
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving Coupure in Oude Provinciale Dijk naar de Hornhuisterpolder. Coupure is in de jaren dertig van de 20ste eeuw geconstrueerd vanw..

Veltingheem

Grijssloot 1
Leens (Gemeente De Marne)
Veltingheem. In 1856 opgetrokken boerderij van het Oldambtster type. Voorhuis onderkelderd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Armenhuis Voorm. Armenhuis (Werkhuis) in Hornhuizen