Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde begraafplaats, hek in Eenrum

Graf Begraafplaats

Kerkhofslaan 2
9967RN Eenrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Hervormde begraafplaats, hek

Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK op de Nederlands Hervormde begraafplaats die binnen de uitbreiding van het beschermde dorpsgezicht valt. De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig terrein, omringd door bomen en struiken en een sloot. Een pad met aan weerszijden hoge bomen verleent vanaf de Hereweg toegang tot hek en terrein. Tevens loopt vanaf de Zuiderstraat een pad naar de begraafplaats. Naast de begraafplaats staat de bijbehorende kosters- en lijkwachterswoning uit 1927. Op het terrein bevindt zich een aantal aardige grafzerken, waaronder twee gietijzeren zerken uit 1865 en 1869 en een metalen doos met hulde aan de S.D.A.P afdeling Eenrum. Begraafplaats en kosterswoning vallen buiten rijksbescherming vanwege onvoldoende kwaliteit. Het hek is volgens een plaatje in een van de pijlers vervaardigd door "Pletterij Den Haag", wat betekent dat het waarschijnlijk van gieterij Enthoven uit Den Haag afkomstig is. Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat toegang verschaft tot de Nederlands Hervormde begraafplaats. Het hek bestaat uit twee gietijzeren hoofdpijlers met aan weerszijden een kleinere pijler waartussen beweegbare hekken zijn opgehangen. De ronde hoofdpijlers hebben een gedecoreerde piedestal met een gegroefde schacht en een kapiteel met vier leeuwekopjes en een kroon. Bovenop prijkt een gietijzeren dennenappel. De zijpijlers zijn geheel gegroefd en hebben tevens een dennenappel bovenop. Aan de voet van de linker zijpijler bevindt zich een ijzeren plaatje waarop staat: Pletterij Den Haag. Het uit twee delen bestaande beweegbare hek tussen de hoofdpijlers is van smeedijzer en heeft in het midden van elk deel een gietijzeren zandloper met vleugels. Bovenin staat verspreid over beide delen in gietijzeren letters: GEDENK TE STERVEN. De smeedijzeren hekken tussen de hoofd- en zijpijlers hebben in het midden een gietijzeren ster. Aan weerszijden van de zijpijlers een gekruld vleugelstuk met gietijzeren punten en bliksemschichten. Toegangshek begraafplaats van algemeen belang - als fraai voorbeeld van een hek van "Pletterij Den Haag" - vanwege de mengeling van gebruikelijke doodssymbolen met andere symbolen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de mooie ligging binnen de uitbreiding van het dorpsgezicht aan het eind van de Kerkhofslaan bij de kosterswoning (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509491
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde begraafplaats, hek in Eenrum

Onderwijzerswoning annex kosterswoning

Hereweg 4
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding ONDERWIJZERSWONING annex KOSTERSWONING behorende bij het in 1963 afgebroken schoolgebouw. Het schoolgebouw werd in 1874 opgericht..

Pand zonder verdieping onder schilddak

Hereweg 1
Eenrum (Gemeente De Marne)
Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen. Gesneden 19e eeuwse deur en zesruitsvensters.

Woonhuis met aangebouwde schuur

Hereweg 8
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde schuur aan kop van de Hereweg, dat in 1888 is gebouwd door aannemer Chr. van der Veen in een sobere amba..

Dokterspraktijkwoning met koetshuis

Hereweg 9
Eenrum (Gemeente De Marne)
Inleiding PRAKTIJKWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1873 in Eclectische stijl onder architectuur van J.F. Scheepers. Opdrachtgever..

Pand zonder verdieping onder breed schilddak

Kerkbuurt 3
Eenrum (Gemeente De Marne)
Pand zonder verdieping onder breed schilddak met hoekschoorstenen. Alle vensters hebben zes ruiten.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde begraafplaats, hek in Eenrum