Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Onrust in Hornhuizen

Boerderij

Westpolder 24
9975WJ Hornhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Nieuw Onrust

Omschrijving EENDENKOOI bestaande uit een kooibos, een kooiplas met vier vangpijpen met daaromheen een grondwal voor afscherming en beschutting. De vangpijpen zijn ondermeer samengesteld uit een kooikolk, een vangbak met valluik en spiegel met overval, een weddeur en een langemat. Aan de zuidoostzijde van de kooi bevindt zich op de grens van het bouwland van boerderij "Nieuw Onrust" een meidoornhaag, zodat de landarbeiders toentertijd niet konden zien hoe groot de kooivangst was. Waardering Eendenkooi "Nieuw Onrust" van algemeen cultuurhistorisch belang - als goed voorbeeld van een nog in gebruik zijnde kooi uit 1899 - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met en ligging ten noordoosten van de eendenkooi "de Westpolder" - vanwege de vrij hoge mate van zeldzaamheid in de regio (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509484
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Onrust in Hornhuizen

Kooikershuisje bij eendenkooi

Westpolder 24
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving KOOIKERSHUISJE gelegen in de eendenkooi. Het huisje dat met de achterzijde tegen de grondwal is aangezet, is opgetrokken in ro..

Eendenkooi

Westpolder 16
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Inleiding EENDENKOOI "de Westpolder" gelegen achter de boerderijen "Manneplaats" en "Nieuw Midhuizen" in de Westpolder. De kooi is in 1896 ..

Coupure in de Oude Provinciale Dijk

Ommelanderweg 26
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving Coupure in Oude Provinciale Dijk naar de Hornhuisterpolder. Coupure is in de jaren dertig van de 20ste eeuw geconstrueerd vanw..

Midhuizen

Noorderweg 3
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Midhuizen. Grote boerderij van het Oldambtster type. Ingang in het midden van het voorhuis, bereikbaar langs bordes met gesmeed ijzeren leun..

Bromo

Ommelanderweg 38
Hornhuizen (Gemeente De Marne)
Omschrijving VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1906), HOOFDSCHUUR (1846), BIJSCHUUR (1846) en GARAGE. VOORHUIS heeft samengesteld..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Onrust in Hornhuizen