Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinderswoning, schoorsteen in Niekerk

Nijverheid Industrie

Hoofdstraat 23
9972PA Niekerk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1929 1929 2 ca. 1929


Beschrijving van Tuinderswoning, schoorsteen

Omschrijving Achter de woning staat een hoge SCHOORSTEEN uit omstreeks 1929, die vroeger de kassen verwarmde. De pijp is opgemetseld uit een rode trapeziumvormige klinkersteen en heeft een basis van gesinterde baksteen. De pijp wordt naar boven toe smaller en heeft bovenin uitspringende baksteenbanden. De basis wordt ingesnoerd door twee ijzeren banden en aan één zijde van de schoorsteen zijn van beneden naar boven ijzeren steunen in de gevel bevestigd om ertegen op te kunnen klimmen. Waardering Schoorsteen van algemeen belang vanwege - de hoge mate van gaafheid - de functionele relatie met de tuinderswoning - de opvallende ligging bij de bocht van de weg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509482
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De tuinderswoning met opslagruimte en schoorsteen aan de Hoofdstraat in Niekerk anno 2010

De tuinderswoning in Niekerk in de Nederlandse provincie Groningen is een monumentaal pand, dat in 1929 werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Willem Reitsema. Tegelijk met de woning werd in dezelfde periode ook een opslagruimte met garage en een schoorsteen, voor de rookafvoer van de verwarming van de kassen, gebouwd.

De woning

De symmetrisch gespiegelde voorgevel van de woning

De door Reitsma ontworpen woning aan de Hoofdstraat van Niekerk heeft een volledig symmetrisch gebouwde voorgevel. Rechterkant en linkerkant van de voorgevel zijn elkaars spiegelbeeld. De andere gevels vertonen geen volledige symmetrie, maar daar worden kenmerkende elementen als ramen repeterend gebruikt. Het rode zadeldak van de woning komt verkleind terug als dak van het bijgebouw. De wijze waarop deze woning is vormgegeven is kenmerkend voor het werk van Reitsema. In de woning bevindt zich een trap met Art decomotieven. Het huis en schoorsteen zijn in 2009-2010 gerestaureerd, waarbij het huis weer de oorspronkelijke kleurstelling heeft gekregen. De vier kassen die oorspronkelijk achter het huis lagen, zijn in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw verdwenen. Zowel de woning als de schoorsteen zijn erkend als rijksmonument.

Dezelfde architect ontwierp ook aan de Kerkstraat in hetzelfde dorp een pastorie met bijbehorende consistorie.


Monumenten in de buurt van Tuinderswoning, schoorsteen in Niekerk

Tuinderswoning

Hoofdstraat 23
Niekerk (Gemeente De Marne)
Omschrijving WOONHUIS voor tuinder opgetrokken uit rode geruwde baksteen op een gesinterd trasraam dat eindigt ter hoogte van de vensterdor..

Hervormde kerk

Kerkstraat 3
Niekerk (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk. In 1629 hersteld kerkje waarvan het muurwerk echter nog wel 13e eeuws is, behoudens de westgevel. De kerk bezit een eenvoudige ..

Hervormde kerk, pastorie en consistorie

Kerkstraat 7
Niekerk (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde kerk die reeds van rijkswege beschermd is (..

Zuidema's klap

Kanaalstraat 12
Niekerk de Marne (Gemeente De Marne)
Inleiding OPHAALBRUG over het Hunsingokanaal, genaamd Zuidema's klap, die getuige het jaartal in de hameipoort in 1879 is geconstrueerd. En..

Wiemaheerd

Zoutkamperweg 1
Niekerk (Gemeente De Marne)
Wiemaheerdt. Mooi in de bocht van de weg gelegen boerderij van het kop-hals-romptype. Kop tussen twee kopgevels; allerwege zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinderswoning, schoorsteen in Niekerk