Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weegbrughuisje in Ulrum

Gebouw

Spoorstraat 68
9971BG Ulrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1939
Architect: W. Reitsema en H. Nienhuis Reitsma W 1939 W. Reitsema en H. Nienhuis


Beschrijving van Weegbrughuisje

Omschrijving WEEGHUISJE opgetrokken in gesinterde baksteen, bestaande uit een rechthoekige gevelwand waar een "huisje" tegenaan is gebouwd. Het huisje heeft een schilddak bedekt met rood dakleer dat met lood is vastgezet aan de gevelwand. Om het dak loopt een rechthoekige goot. Het huisje heeft in de voorgevel (zuidoost) een horizontaal samengesteld venster en in de zijgevels een vierruitsvenster. Boven de vensterpartij loopt een houten plank. Het geveldeel tussen de gevelwand en de zijvensters is wit geverfd. Aan de achterzijde van de gevelwand bevindt zich onder een betonnen luifel de houten toegangsdeur. De gevelwand wordt in het midden doorsneden door een gesinterde bakstenen steunbeer die zich vanaf de luifel naar onderen toe verbreedt. Bovenin de gevelwand staat met witte letters WEEGBRUG geschilderd onderbroken door een geschilderd "dampend" kopje koffie. Waardering Weeghuisje van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - vanwege de typologisch en stilistische zeldzaamheidswaarde - vanwege de expressieve vormgeving - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele relatie met de weegbrug - vanwege de markante ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weegbrughuisje in Ulrum

Weegbrug

Spoorstraat 68
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving Rechthoekige WEEGBRUG van 14 x 2.50 meter met een weegvermogen van 30 ton. De brug bestaat uit een in de bodem geplaatste bak ..

Station Station Ulrum

Spoorstraat 28
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met aangebouwde GOEDERENBERGPLAATS, volgens de bouwtekening ontworpen in 1922 tijdens de aanleg van de l..

Woonhuis met aangebouwde schuur

Stationsweg 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR in 1920 ontworpen door architect L. Reitsma die hier vervolgens zelf enige tijd woonde. Woonhuis ..

Neptunus

Noorderstraat 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Blokvormig pand met verdieping onder twee evenwijdige zadeldaken met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste ingang; zesruitsvensters op de..

Hervormde kerk en toren

H. de Cockstraat 5
Ulrum (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Vijf travee├źn diep eenbeukig romano-gotisch kerkgebouw uit de 13e eeuw, geheel overgewelfd en aan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Weegbrughuisje in Ulrum

Foto's (1)