Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf in Zuurdijk

Weg En Waterwerk

Ewer 15
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1918-1920 1960 en 1979 (renov. sluisdeuren)


Beschrijving van Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf

Omschrijving SCHUTSLUIS gelegen ten noorden van het gemaal "de Waterwolf", op het punt waar de Kommerzijlsterrijt in het Reitdiep uitkomt. De sluis bestaat uit twee sluishoofden met houten sluisdeuren, die beide vernieuwd zijn (de ene in 1960 en de andere in 1979). De sluiswanden zijn van baksteen en hebben aangesmeerde hoeken. Op de sluisdeuren is een ijzeren hek bevestigd. Tussen de beide sluishoofden bevindt zich een schutkolk met gemetselde stenen muren bedekt met aarde, aangelegd onder een talud van circa 45ยบ. Om te voorkomen dat de schepen in het talud lopen zijn op regelmatige afstand houten meerpalen geplaatst voorzien van een houten loopbrug met ijzeren leuningen, die een verbinding vormt met de beide sluishoofden. Waardering Schutsluis van algemeen cultuurhistorisch belang - als voorbeeld van een sluis uit 1918-1920 - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de sluis - vanwege de functionele relatie met de brug - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met gemaal "de Waterwolf" (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf in Zuurdijk

Arbeiderswoning met aankapping

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode ba..

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje

Ewer 13
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noor..

Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje

Ewer 11
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aangebouwd schuurtj..

Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Ewer 9
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf in Zuurdijk

Foto's (1)