Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning met platte aanbouw in Zuurdijk

Woonhuis

Ewer 7
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1870 1967 (verb.) 1870 ca. 1870 1967 (verb.)


Beschrijving van Arbeiderswoning met platte aanbouw

Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met nieuwe platte aanbouw achter. In 1967 verbouwd tot weekend-huisje. Gevels met plint zijn gepleisterd; noordgevel van geverfde baksteen. Bakgoot op houten klossen. Pand wordt gedekt door een wolfdak met sneldekpannen (niet-origineel); op hoeknokken elk een van rode baksteen gemetselde schoorsteen. T-vensters worden beƫindigd door een gepleisterde sierstrip. Voordeur in oostgevel is nagemaakt naar origineel; naast voordeur twee T-vensters. Noord- en zuidgevel hebben elk twee T-vensters en twee kleine zoldervensters. INTERIEUR is gewijzigd. Waardering Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de markante ligging op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509470
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning met platte aanbouw in Zuurdijk

Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Ewer 9
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw ..

Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje

Ewer 11
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aangebouwd schuurtj..

Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje

Ewer 13
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noor..

Arbeiderswoning met aankapping

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode ba..

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)