Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde in Zuurdijk

Ewer 9
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)

Bouwjaar: ca. 1885 ca. 1930 (aanbouw) 1885 ca. 1885 ca. 1930 (aanbouw)

Beschrijving van Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw aan achterzijde uit omstreeks 1930. Pand is opgemetseld in rode baksteen en wordt gedekt door schilddak van oranje Hollandse pannen; vernieuwde mastgoot; op hoeknokken een opnieuw gemetselde schoorsteen. Vensters zijn rechthoekig en hebben verticale roeden in het bovenlicht. Oostgevel heeft een niet-originele voordeur met aan weerszijden twee vensters. Noord- en zuidgevel hebben elk twee vensters. Aanbouw aan achterzijde heeft niet-originele deur en niet-originele vensters. INTERIEUR is gewijzigd. Waardering Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: -als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de markante ligging op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)