Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Woonhuis

Ewer 11
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1865 ca. 1924 (schuurtje, verb.) 1865 ca. 1865 ca. 1924 (schuurtje, verb.)


Beschrijving van Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje

Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aangebouwd schuurtje uit 1924. Zuid-, oost- en westgevel zijn gemetseld in kruisverband van rode baksteen; noordgevel is in 1924 opnieuw opgemetseld in rode Groninger baksteen. Pand wordt gedekt door een driezijdig schilddak tegen een rechte voorgevel; aankapping aan achterzijde. Op zuidelijke en westelijke dakschilden liggen cementpannen; op noordelijk dakschild oranje Hollandse pannen. Zuid- en westgevel hebben een nieuwe mastgoot; noordgevel een bakgoot. Vensters zijn zesruits vensters. In zuidgevel bevindt zich een voordeur; opgeklampte deur met daarboven rechthoekig bovenlicht met gietijzeren levensboom; links van voordeur een venster, rechts ervan twee. Noordgevel heeft een lage, opgeklampte deur. Westgevel heeft twee vensters. Oostgevel is tuitgevel met schoorsteen op nok; in topgevel twee kleine zoldervensters; op begane grond twee vensters. Aan achterzijde, noordgevel, een aangebouwd schuurtje op rechthoekig plattegrond, opgemetseld van rode baksteen en gedekt door een zadeldak van oranje Hollandse pannen. In westgevel bevindt zich een opgeklampte deur met daarnaast een klein horizontaal venster. In oostgevel een klein rechthoekig venster met roedenverdeling. INTERIEUR is grotendeels gewijzigd. De oostelijke voorkamer heeft nog een originele houten kastenwand, kamerdeur en balkenplafond. Waardering Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de markante ligging op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509468
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje

Ewer 13
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noor..

Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Ewer 9
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw ..

Arbeiderswoning met aankapping

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode ba..

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving SCHUTSLUIS gelegen ten noorden van het gemaal "de Waterwolf", op het punt waar de Kommerzijlsterrijt in het Reitdiep uitkomt. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Foto's (1)