Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning met aankapping in Zuurdijk

Woonhuis

Ewer 15
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1865 1981 (verb.) 1865 ca. 1865 1981 (verb.)


Beschrijving van Arbeiderswoning met aankapping

Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode baksteen onder een schilddak met aankapping gedekt met oranje Hollandse pannen; vernieuwde bakgoot; op beide hoeknokken een nieuw gemetselde schoorsteen. Gevels zijn gemetseld in kruisverband; achtergevel is geheel vernieuwd; westgevel heeft als enige gevel een gepleisterde plint. Entree bevindt zich in zuidgevel; opgeklampte voordeur met rechthoekig bovenlicht waarin een gietijzeren levensboom. Links beneden van de voordeur zit een hardstenen gevelsteen met waterstanden van de vloed van februari 1825. Links van voordeur een en rechts ervan twee zesruits vensters. Westgevel heeft twee zesruits vensters en een niet-origineel venster. Oostgevel heeft twee zesruits vensters. INTERIEUR is in 1981 grotendeels gewijzigd. De woonkamer heeft nog een oorspronkelijke kastenwand. Waardering Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de markante ligging op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509467
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning met aankapping in Zuurdijk

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving SCHUTSLUIS gelegen ten noorden van het gemaal "de Waterwolf", op het punt waar de Kommerzijlsterrijt in het Reitdiep uitkomt. ..

Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje

Ewer 13
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noor..

Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje

Ewer 11
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aangebouwd schuurtj..

Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Ewer 9
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning met aankapping in Zuurdijk

Foto's (2)