Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Woonhuis

Ewer 13
9966VE Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1865 ca. 1924 (aankapping, verb.) 1960 (verb.) 1865 ca. 1865 ca. 1924 (aankapping, verb.) 1960 (verb.)


Beschrijving van Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje

Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noordzijde met aangebouwd schuurtje. Oorspronkelijk had pand een schilddak, maar in 1960 is oostgevel gewijzigd in een tuitgevel. Aankapping en westgevel dateren uit omstreeks 1924. Zuid- en oostgevel zijn opgetrokken in gesinterde rode baksteen, noord- en westgevel in rode baksteen. Dak en aankapping worden gedekt door oranje Hollandse pannen; op hoeknok en tuitgevel een gemetselde schoorsteen. Nieuwe mastgoot op bakstenen klossen. Zuidgevel heeft een niet-originele voordeur met in bovenlicht gietijzeren levensboom. Zuid- en oostgevel hebben respectievelijk drie en twee zesruits vensters beƫindigd door strekken van rode steen; oostgevel heeft twee zoldervensters. Westgevel heeft twee kleinere zesruits vensters. Aankapping heeft in westgevel een opgeklampte deur en in noordgevel een klein horizontaal venster. Aan noordzijde van aankapping is schuurtje opgemetseld van rode baksteen aangebouwd dat gedekt wordt door lessenaarsdak van golfplaten. INTERIEUR is gewijzigd. Waardering Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de markante ligging op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509466
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Arbeiderswoning met aangebouwd schuurtje

Ewer 11
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aangebouwd schuurtj..

Arbeiderswoning met aankapping

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode ba..

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Schutsluis 1 Schutsluis bij De Waterwolf

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving SCHUTSLUIS gelegen ten noorden van het gemaal "de Waterwolf", op het punt waar de Kommerzijlsterrijt in het Reitdiep uitkomt. ..

Arbeiderswoning met aanbouw aan achterzijde

Ewer 9
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning met aankapping en aangebouwd schuurtje in Zuurdijk

Foto's (1)