Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pollux 5 Pollux, hekpijlers in Zuurdijk

Overig

Hoofdweg 20
9966VC Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: verm. 1850-1900 1900 verm. 1850-1900


Beschrijving van Pollux 5 Pollux, hekpijlers

Omschrijving HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux, bestaande uit vier pijlers die vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw dateren. Pijlers staan op een dam over de dubbele omgrachting rondom het complex aan het einde van de oprijlaan die aansluit op de weg Zuurdijk-Warfhuizen, en verschaft toegang tot het erf. Aan weerszijden van de weg over de dam staan aan de binnenzijde een grote en aan de buitenzijde een kleine pijler. Het tussenliggende hekwerk is verdwenen. De pijlers zijn opgemetseld van rode baksteen; het basement is verdikt; pijler wordt bekroond door een vierzijdig fronton van pleisterwerk. In oostelijke grote pijler staat in het pleisterwerk 'POL' en in westelijke 'LUX'. Waardering HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux van algemeen belang: - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509464
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pollux 5 Pollux, hekpijlers in Zuurdijk

Pollux 1 Pollux

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, een korte HALS en een aangebouwde SCHUUR. VOORHUIS op L-vormige plattegrond is ..

Pollux 2 Pollux, bijschuur

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Objectomschrijving 9966VCS Omschrijving BIJSCHUUR behorende bij boerderijcomplex Pollux vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van d..

Pollux 3 Pollux, koetshuis

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving KOETSHUIS behorende bij boerderijcomplex Pollux dateert uit omstreeks 1900, geheel van hout geconstrueerd. Koetshuis staat in ..

Pollux 4 Pollux, erfinrichting

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ERFINRICHTING bestaande uit een dubbele omgrachting van oorsprong waarschijnlijk daterend uit 1765, maar in huidige vorm vermo..

Zwaluw De Zwaluw

Moeshorn 2A
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Molen de Zwaluw; achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858. Korenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pollux 5 Pollux, hekpijlers in Zuurdijk

Foto's (3)