Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pollux 4 Pollux, erfinrichting in Zuurdijk

Boerderij

Hoofdweg 20
9966VC Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: oorspr. verm. 1765 verm. 1850-1900 (huidige vorm) 1765 oorspr. verm. 1765 verm. 1850-1900 (huidige vorm)


Beschrijving van Pollux 4 Pollux, erfinrichting

Omschrijving ERFINRICHTING bestaande uit een dubbele omgrachting van oorsprong waarschijnlijk daterend uit 1765, maar in huidige vorm vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Op wal tussen twee grachten staan linden; aan de zuidzijde vier rijen en aan de noordzijde twee. Aan de binnenkant van de binnenste gracht staat een rij linden. De tuin gelegen op het binnenterrein vertoont kenmerken van een landschapstuin bestaande uit een nuts- en siertuingedeelte; restanten van de siertuin zijn nog aanwezig in de vorm van grote kastanjes en eiken. Vanaf de noordgevel van het voorhuis loopt een van rode baksteen opgemetselde tuinmuur die diende als afscheiding tussen sier- en nutstuin en tussen de familie van de hereboer en het personeel. Langs de tuinmuur liep een pad met twee vaste bruggetjes over de dubbele omgrachting. De binnenplaats aan de noordzijde van het woonhuis is met klinkers geplaveid en heeft een originele waterput. Het achtererf van de hoofdschuur is bestraat met betonplaten. Waardering Erfinrichting behorende bij boerderijcomplex Pollux van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een boerenerf uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de beeldbepalende ligging aan de rand van het Reitdiepdal - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pollux 4 Pollux, erfinrichting in Zuurdijk

Pollux 1 Pollux

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, een korte HALS en een aangebouwde SCHUUR. VOORHUIS op L-vormige plattegrond is ..

Pollux 2 Pollux, bijschuur

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Objectomschrijving 9966VCS Omschrijving BIJSCHUUR behorende bij boerderijcomplex Pollux vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van d..

Pollux 3 Pollux, koetshuis

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving KOETSHUIS behorende bij boerderijcomplex Pollux dateert uit omstreeks 1900, geheel van hout geconstrueerd. Koetshuis staat in ..

Pollux 5 Pollux, hekpijlers

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux, bestaande uit vier pijlers die vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de ..

Zwaluw De Zwaluw

Moeshorn 2A
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Molen de Zwaluw; achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858. Korenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pollux 4 Pollux, erfinrichting in Zuurdijk

Foto's (3)