Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pollux 3 Pollux, koetshuis in Zuurdijk

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 20
9966VC Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Pollux 3 Pollux, koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS behorende bij boerderijcomplex Pollux dateert uit omstreeks 1900, geheel van hout geconstrueerd. Koetshuis staat in binnenste omgrachting op vier betonnen palen en aan de voorkant op muurwerk van rode baksteen. Pand wordt gedekt door zadeldak van golfplaten. In topgevels een rond roosvenster met gietijzeren roeden; topgevel aan voorzijde heeft decoratieve windveer met versierde houten makelaar. In voorzijde twee dubbele opgeklampte deuren die aan bovenkant getoogd zijn. Waardering Koetshuis behorende bij boerderijcomplex Pollux van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een houten koetshuis van omstreeks de eeuwwisseling in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509462
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pollux 3 Pollux, koetshuis in Zuurdijk

Pollux 1 Pollux

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, een korte HALS en een aangebouwde SCHUUR. VOORHUIS op L-vormige plattegrond is ..

Pollux 2 Pollux, bijschuur

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Objectomschrijving 9966VCS Omschrijving BIJSCHUUR behorende bij boerderijcomplex Pollux vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van d..

Pollux 4 Pollux, erfinrichting

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ERFINRICHTING bestaande uit een dubbele omgrachting van oorsprong waarschijnlijk daterend uit 1765, maar in huidige vorm vermo..

Pollux 5 Pollux, hekpijlers

Hoofdweg 20
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux, bestaande uit vier pijlers die vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de ..

Zwaluw De Zwaluw

Moeshorn 2A
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Molen de Zwaluw; achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858. Korenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pollux 3 Pollux, koetshuis in Zuurdijk

Foto's (3)