Pollux 2 Pollux, bijschuur in Zuurdijk

Hoofdweg 20
9966VC Zuurdijk (gemeente De Marne)

Beschrijving van Pollux 2 Pollux, bijschuur

Objectomschrijving 9966VCS Omschrijving BIJSCHUUR behorende bij boerderijcomplex Pollux vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, is in de loop der tijd verscheidene keren hersteld. Schuur was oorspronkelijk in gebruik als schaapskooi. Basement van gevels is opgemetseld van rode baksteen; overige deel van gevels zijn van verticaal getimmerd houtwerk. Schuur wordt gedekt door een wolfdak van golfplaten in plaats van oorspronkelijk riet. Aan voor- en achterzijde een dubbele opgeklampte schuurdeur die is vergroot. Aan voorzijde een niet-origineel venster. INTERIEUR heeft originele gebinten en sporenkap. Waardering BIJSCHUUR behorende bij boerderijcomplex Pollux van algemeen belang: - als voorbeeld van een houten bijschuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)