Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerhouw, voetgangersbrug in Ulrum

Weg En Waterwerk

Leensterweg 54
9971EC Ulrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930

(2 recensies)

Beschrijving van Westerhouw, voetgangersbrug

Omschrijving Vaste VOETGANGERSBRUG daterend uit omstreeks 1930. Brug ligt over sloot langs de Leensterweg en zorgt voor een verbinding van het pad vanaf de entree naar deze weg. Brugdek is van gewapend beton. Aan weerszijden op brugdek een leuningstijl bestaande uit een halfrond gebogen smeedijzeren stang ondersteund door drie smeedijzeren stijlen met daartussen dunnere gedraaide smeedijzeren stijlen. Op de vier hoeken een krullend sierelement van plaatijzer. Midden op brug een beweegbaar hekwerk met dezelfde vormgeving als leuningstijlen. Waardering Voetgangersbrug van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele relatie met de villaboerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509458
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Westerhouw, voetgangersbrug
5
Recensie door: ()
Heel erg leuk om te zien dat dit nu een rijksmonument is. Mijn vader Albertus van der Velde (1920) heeft het nog gemaakt toen hij in Ulrum als smid werkzaam was bij Oldenhuis. Dus het brugje zal ca 1938 gemaakt zijn. Op het feest ter ere van 50 jarig huwelijksfeest heeft de hele familie zich nog op het brugje laten fotograferen eind september 1996. Dus nog steeds een sterk brugje en een bewijs van een staaltje vakmanschap! M'n vader zou trots zijn dat het nu deze erkenning heeft.
Westerhouw, voetgangersbrug
5
Recensie door: ()
Prachtige vormgeving. Dat moet vast door een echte ambachtsman gemaakt zijn.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerhouw, voetgangersbrug in Ulrum

Westerhouw

Leensterweg 54
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving VILLABOERDERIJ gebouwd in 1908 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau en Chaletstijl elementen. De boerderij bestaat uit..

Voormalige grenspaal gemeenten Leens-Ulrum (daarvoor kaak op de kruising Wilhelminastraat-Hoofdstraat in Leens)

Leensterweg 59
Ulrum (Gemeente De Marne)
Op de grens van de gemeente Ulrum/Leens een grenspaal.

Oosterhouw

Hoofdstraat 35
Leens (Gemeente De Marne)
Inleiding HERENHUIS met aangebouwd KOETSHUIS, "Oosterhouw" genaamd, in 1868 gebouwd als notariswoning. Het in Eclectische stijl opgetrokken..

Woonhuis met aangebouwd achterhuis annex koetshuis

Hoofdstraat 33
Leens (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS annex KOETSHUIS uit omstreeks 1910, ontworpen door architect P.M.A. Huurman uit Groningen. Het..

Smederij Voorm. smederij Westerhof

Zuster A. Westerhofstraat 3
Leens (Gemeente De Marne)
Langgerekt pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat, voormalige smederij met woning. In het rechterdeel is de vuurhaard voor de smid nog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerhouw, voetgangersbrug in Ulrum

Foto's (1)