Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kooienburg, voetgangersbrug in Zuurdijk

Weg En Waterwerk

Vlakkeriet 4
9966VJ Zuurdijk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Kooienburg, voetgangersbrug

Omschrijving VoetgangersBRUG uit 1923, die via een pad naar de hoofdentree van de boerderij leidt. De brug is geconstrueerd van gesinterde rode baksteen en heeft een getrapte gemetselde borstwering afgedekt met rollagen. Het brugdek is van beton. Waardering Brug van algemeen belang - vanwege de functionele relatie met de boerderij - vanwege de expressieve vormgeving - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509454
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De monumentale boerderij Kooienburg aan de Vlakkeriet 4 in Zuurdijk

De Kooienburg is een monumentale boerderij gelegen aan de Vlakkeriet buiten het Groningse dorp Zuurdijk, tussen Zuurdijk, Niekerk, Ulrum en Leens.

Geschiedenis

De voetgangersbrug naar de boerderij

In november 1922 ging de oude boerderij Kooienburg van het echtpaar Djurre Siccama en Jantine Toxopeus in vlammen op[1][2][3]. De nieuwe Kooienburg werd in 1923 gebouwd naar een ontwerp van de architect Willem Reitsema. De villaboerderij is van het kop-hals-romptype. De kop, het voorhuis, heeft het karakter van een villa. De romp wordt gevormd door een grote driekapsschuur van zeventien meter hoog met een inpandige dienstwoning. Aan de oostzijde van het voorhuis ligt een serre met een plat dak. In het interieur zijn diverse Art decomotieven bewaard gebleven.

De boerderij is onder meer vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het gebouw en als voorbeeld van het werk van Reitsma erkend als een rijksmonument. Ook de toegangsbrug naar de boerderij is een rijksmonument. Zowel de bouwstijl van de boerderij als van de bijbehorende voetgangersbrug vertonen kenmerken van de Amsterdamse School[4].

Ten oosten van de boerderij, op het perceel direct ten oosten van het Zevenbruggenpad met de Vlakkeriet stond vroeger waarschijnlijk een heerd of versterking (gesproken wordt ook wel van een 'borg'). Bij een proefopgraving in 1967 werden hier vele kloostermoppen en middeleeuwse dakpannen gevonden. In 1982 waren er nog resten zichtbaar van de boerderijplaats en een binnengracht en een buitengracht.[5]


Monumenten in de buurt van Kooienburg, voetgangersbrug in Zuurdijk

Kooienburg

Vlakkeriet 4
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving VILLABOERDERIJ bestaande uit een deels onderkelderd voorhuis, een hals en een driekapsschuur met inpandige DIENSTWONING. Voorh..

Kerkhof van het verdwenen dorp Vliedorp (Olle Weem)

Vlakkeriet 1
Houwerzijl (Gemeente De Marne)
Kerkhof waarop enkele zerken onder andere een 17e eeuwse.

Hayemaheerd

Ewer 17
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving VILLABOERDERIJ, gebouwd in 1929 in een regionale Amsterdamse School-stijl, bestaat uit een WOONHUIS dat door een korte platte ..

Arbeiderswoning met aankapping

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode ba..

Schutsluis 2 Schutsluis bij De Waterwolf, ophaalbrug

Ewer 15
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kooienburg, voetgangersbrug in Zuurdijk

Foto's (1)