Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Themaheerdt, stookhut in Pieterburen

Boerderij

Oudedijk 2
9968TC Pieterburen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1925-1926 1926 1925-1926


Beschrijving van Themaheerdt, stookhut

Omschrijving Aan de achterzijde van de boerderij staat ten noorden van het voorhuis een STOOKHUT, opgetrokken in rode baksteen. Het gebouwtje heeft een zadeldak tussen twee rechte gevels met vlechtwerk in de top. Het dak is gedekt met een zwarte muldenpan en heeft een schoorsteen op nok. In de oostgevel bevindt zich een opgeklampte deur, in de zuidgevel een dubbel venster en in de noordgevel twee venstertjes waaruit het glas verdwenen is. Waardering Stookhut van algemeen belang - vanwege de functionele relatie met de boerderij - anwege de vrij hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509449
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Themaheerdt aan de Oudedijk in Pieterburen

De Themaheerdt is een monumentale boerderij aan de Oudedijk in Pieterburen in de Nederlandse provincie Groningen.

Beschrijving

De Themaheerdt is een villaboerderij van het kop-hals-romptype. De boerderij is gebouwd in 1925 door de Leeuwarder architect Piet de Vries. Hij ontwierp de boerderij in de trant van de Amsterdamse School. Het woongedeelte (de kop) aan de westzijde wordt met een lager gedeelte (de hals) de verbonden met de grote boerenschuur (de romp) aan de oostzijde. Kenmerkend voor het woonhuis is het gebruik van baksteen, de geometrische patronen en de symmetrie ervan.

In het interieur zijn veel Art decomotieven verwerkt. de boerderij is onder meer erkend als rijksmonument als voorbeeld van het vroege werk van de architect De Vries en vanwege de gaafheid, de expressieve vormgeving, de karakteristieke ligging en als voorbeeld van de welvaart van de boerenstand in de periode waarin deze boerderij gebouwd werd.

Al voor de bouw van deze boerderij was er sprake op die plaats van een Themaheerdt, waar onder meer Klaas Klaassen Thema, die in 1819 overleed, en zijn schoonzoon Pieter Jannes Torringa boer waren.


Monumenten in de buurt van Themaheerdt, stookhut in Pieterburen

Themaheerdt

Oudedijk 2
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Objectomschrijving 9968TC2 Omschrijving BOERDERIJ bestaand uit een voorhuis met hals en hoofdschuur. Het complex heeft de traditionele pl..

Bolt Pieterburen

Oudedijk 19
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Kop-hals-romptype, het voorhuis onder zadeldak tegen puntgevels, aan de binnenhoek een kelder; zesruitsvensters en kleine vensters in de top..

Pand met woondeel onder zadeldak tegen topgevel en haaks daarop een schuur (voorm. bierbrouwerij)

Hoofdstraat 155
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Tegenover de molen gesitueerd pand bestaande uit een woongedeelte onder zadeldak tegen topgevel, die in de ankers 1718 is gedateerd en zesru..

Vier Winden De Vier Winden

Hoofdstraat 150
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Molen de Vier winden; achtkante bovenkruier met stelling, gebouwd in 1846 als korenmolen. In de onderbouw steen met moraliserend opschrift.

Pand onder hoog zadeldak met wolfseinden

Hoofdstraat 140
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Landelijk PAND onder hoog zadeldak met wolfeinden. Ingang omlijsting halfrond gesloten.

Kaart & Routeplanner

Route naar Themaheerdt, stookhut in Pieterburen