Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Wierhuizen, hek in Pieterburen

Graf Begraafplaats

Wierhuisterweg 24
9968AR Pieterburen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Begraafplaats Wierhuizen, hek

Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hekwerk heeft twee gietijzeren stijlen met cannelures die worden bekroond door een dennenappel. Tussen de twee stijlen zijn twee beweegbare delen van smeedijzer geplaatst. Aan weerszijden van stijlen een krullend sierelement van smeedijzer. Hekwerk is geplaatst op een dam die met rode klinkers is geplaveid. Waardering Begraafplaatshek uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang: - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Wierhuizen

De begraafplaats Wierhuizen nabij Pieterburen in de Nederlandse provincie Groningen dateert uit de 12e eeuw en is een rijksmonument.

Beschrijving

De begraafplaats Wierhuizen is oorspronkelijk aangelegd in de 12e eeuw. De begraafplaats ligt zo'n kilometer westelijk van de bebouwde kom van Pieterburen op een wierde in de buurtschap Wierhuizen. Oorspronkelijk heeft op het zuidelijke deel van deze wierde ook een eenvoudig zaalkerkje gestaan, dat op de kaart van Johan Sems uit 1631 staat afgebeeld met een toren en op de kaart van Henricus Teysinga uit 1730 met een dakruiter. In 1570 werd de kerk getroffen door de Allerheiligenvloed. De pastoor kreeg in 1573 een miskelk terug die bij deze vloed was zoekgeraakt. In 1673 werd de kerk gecombineerd met Pieterburen. De kerk werd tijdens de Kerstvloed van 1717 verwoest en werd daarop enkele decennia later afgebroken. De klok, waarvan het gietjaar onbekend is, zou na de afbraak volgens de overlevering zijn opgehangen in de toren van de Petruskerk van Pieterburen.

Het oudste grafmonument op de begraafplaats dateert uit 1813. Niet alleen de begraafplaats is erkend als rijksmonument, maar ook het hek van de begraafplaats en het baarhuisje zijn sinds 1999 erkend als een zelfstandig rijksmonument mede vanwege de gaafheid van het geheel en de beeldbepalende ligging. Het baarhuisje heeft twee vensters in de noordgevel. De bij de aanwijzing tot rijksmonument ontbrekende deur in de oostgevel is weer aangebracht. De begraafplaats is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Oorlogsgraven van het Gemenebest

Op de begraafplaats bevinden zich ook twee oorlogsgraven van het Gemenebest. Er liggen hier twee piloten begraven van de Royal Air Force, die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Monumenten in de buurt van Begraafplaats Wierhuizen, hek in Pieterburen

Begraafplaats Wierhuizen

Wierhuisterweg 24
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Omschrijving BEGRAAFPLAATS (van oorsprong uit omstreeks 12e eeuw, uiterlijk derde kwart 19e eeuw) bestaande uit een rechthoekig terrein dat..

Begraafplaats Wierhuizen, baarhuisje

Wierhuisterweg 24
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Omschrijving BAARHUISJE op rechthoekige plattegrond. Gevels zijn opgemetseld van rode baksteen en hebben een gepleisterde trasraam. Aan wes..

Feddemaheerdt

Feddemaweg 15
Kloosterburen (Gemeente De Marne)
FEDDEMAHEERDT. Op omgracht en met hoog hout beplant terrein gelegen boerderij in 1765 gebouwd. Zeer lang voorhuis waarin thans de ingang in ..

Ten Dijke (schathuis van de voorm. borg Dijksterhuis)

Wierhuisterweg 37
Pieterburen (Gemeente De Marne)
BOERDERIJ ten Dijke. In het schathuis van de Dijksterhuis gebouwde boerderij. Het gebouw vormt een zeer lang bouwlichaam in het voorste gede..

Jachtlust

Hoofdstraat 51
Pieterburen (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige rentmeesterswoning genaamd Jachtlust, werd in 1884 gebouwd voor de rentmeester van Huis ten Dijke (ook bekend als borg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats Wierhuizen, hek in Pieterburen

Foto's (1)