Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde consistorie (Irene) in Ulrum

Kerkelijk Gebouw

H. de Cockstraat 3
9971AZ Ulrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Hervormde consistorie (Irene)

Objectomschrijving 9971AZ3 Omschrijving CONSISTORIEGEBOUW uit 1902 opgetrokken in roodbruine baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het pand heeft een driezijdig schilddak met een rechte voorgevel waarop een dakruiter prijkt. Het dak is bedekt met een zwarte Hollandse pan en wordt omsloten door een mastgoot (niet origineel) op bakstenen klossen. De bakstenen dakruiter heeft aan elke zijde een verdiept betonnen rechthoekig vlak en wordt bekroond door een vierzijdig ingesnoerde spits van zink met bovenop een windvaan met paard. De voorgevel (oostgevel) heeft in het midden een nieuwe toegangsdeur onder een halfrond bovenlicht met roedenverdeling. Aan weerszijden van de deur een rondboogvenster met houten roedenverdeling (oorspronkelijk gietijzer). In de topgevel met vlechtingen bevindt zich een gietijzeren roosvenster. Zowel deur als vensters hebben een rollaag van donkere en gele baksteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De vensters hebben bakstenen onderdorpels. De noordgevel bestaat uit drie travee├źn met elk een identiek rondboogvenster als in de voorgevel. De zuidgevel heeft dezelfde indeling als de noordgevel, alleen zijn de rollagen boven de vensters geheel van roodbruine baksteen en ontbreken de aanzet- en sluitstenen. De oostgevel heeft een bakstenen aankapping die buiten bescherming van rijkswege valt. Waardering Consistoriegebouw van algemeen belang - vanwege de sobere, maar aardige vormgeving - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele een ruimtelijk-visuele relatie met de pastorie en de kerk - vanwege de beeldbepalende ligging op een wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509439
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde consistorie (Irene) in Ulrum

Hervormde kerk en toren

H. de Cockstraat 5
Ulrum (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Vijf travee├źn diep eenbeukig romano-gotisch kerkgebouw uit de 13e eeuw, geheel overgewelfd en aan de..

Hervormde pastorie

H. de Cockstraat 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving Voormalige PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk opgetrokken op rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels op een zw..

Neptunus

Noorderstraat 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Blokvormig pand met verdieping onder twee evenwijdige zadeldaken met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste ingang; zesruitsvensters op de..

Gereformeerde kerk

Leensterweg 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding Gereformeerd KERKGEBOUW, gebouwd in een mengeling van Neo-Renaissance- en Berlagiaanse bouwtrant onder architectuur van L. Reitsm..

Woonhuis met aangebouwde schuur

Stationsweg 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR in 1920 ontworpen door architect L. Reitsma die hier vervolgens zelf enige tijd woonde. Woonhuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde consistorie (Irene) in Ulrum

Foto's (1)