Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Ulrum

Woonhuis

H. de Cockstraat 1
9971AZ Ulrum (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Hervormde pastorie

Omschrijving Voormalige PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk opgetrokken op rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels op een zwart gepleisterd trasraam. Het door een kroonlijst met gepleisterd fries omsloten schilddak is gedekt met nieuwe pannen en heeft vier gepleisterde schoorstenen. De hoofdentree bevindt zich midden in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met zadeldak en bestaat uit een houten paneeldeur met halfrond bovenlicht gevuld met vier houten pijlen, in een houten omlijsting met kroonlijst. In de topgevel bevinden zich twee kunststof zesruits vensters (oorspronkelijk van hout). Het pand heeft in de noordgevel vier houten zesruitsvensters, evenals in de oostgevel. In de westgevel bevinden zich twee hoger gelegen zesruitsvensters met eronder twee in de grond verzonken keldervensters en in de zuidgevel twee zesruitsvensters. Het gepleisterde achterhuis valt buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Voormalige pastorie van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege haar belangrijke historische betekenis als woonhuis van de predikant van de Afscheiding uit 1834, Hendrik de Cock - vanwege haar functionele en ruimtelijke relatie met kerk en consistorie - vanwege haar centrale ligging in het dorp op de wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509438
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Ulrum

Hervormde consistorie (Irene)

H. de Cockstraat 3
Ulrum (Gemeente De Marne)
Objectomschrijving 9971AZ3 Omschrijving CONSISTORIEGEBOUW uit 1902 opgetrokken in roodbruine baksteen op een rechthoekige plattegrond. He..

Hervormde kerk en toren

H. de Cockstraat 5
Ulrum (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Vijf travee├źn diep eenbeukig romano-gotisch kerkgebouw uit de 13e eeuw, geheel overgewelfd en aan de..

Neptunus

Noorderstraat 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Blokvormig pand met verdieping onder twee evenwijdige zadeldaken met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste ingang; zesruitsvensters op de..

Gereformeerde kerk

Leensterweg 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding Gereformeerd KERKGEBOUW, gebouwd in een mengeling van Neo-Renaissance- en Berlagiaanse bouwtrant onder architectuur van L. Reitsm..

Woonhuis met aangebouwde schuur

Stationsweg 1
Ulrum (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR in 1920 ontworpen door architect L. Reitsma die hier vervolgens zelf enige tijd woonde. Woonhuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie in Ulrum

Foto's (1)