Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. begraafplaats, rouwkapel in Wehe den Hoorn

Kerkelijk Gebouw

Warfhuisterweg 10 A
9964AX Wehe den Hoorn (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van R.K. begraafplaats, rouwkapel

Omschrijving ROUWKAPEL op begraafplaats van de Rooms-Katholieke Sint Bonifatiuskerk in Wehe-den Hoorn. Vermoedelijk is de rouwkapel in dezelfde tijd gebouwd als de bij het complex behorende school, rond 1875; vormgeving van het gebouw in neo-gotische stijl is verwant aan die van de school. De rouwkapel heeft een T-vormig plattegrond en is opgemetseld van bruine baksteen; trasraam is van gesinterde bruine baksteen en steekt iets naar voren. Kapel heeft drie uitkragende topgevels en in geveltop een verticaal bakstenen element; schuine geveldelen worden beëindigd door een ezelsrug. Gevels worden beëindigd door een bakgoot die op rand van uitgeholde baksteen is geplaatst. Gebouwtje wordt gedekt door samengesteld zadeldak van geglazuurde blauwe gegolfde Friese pannen. In noordgevel bevindt zich een nis die beëindigd wordt door spitsbooggewelf. In nis staat op een blokvormig altaar een vermoedelijk keramische beeldengroep bestaande uit een gekruisigde Christus met Maria en vermoedelijk Johannes de Evangelist; wanden van de nis zijn deels gepleisterd. Aan weerszijden van nis een bakstenen hoekpilaster. In geveltop boven nis vier smalle verticale blinde vensters. Westelijke topgevel heeft een opgeklampte deur beëindigd door korfboog met in boogtrommel rode baksteen. Aan weerszijden van deur en in geveltop smalle verticale blinde vensters. Oostelijke topgevel is hetzelfde als de westelijke gevel, met uitzondering van de deuropening, die is dichtgemetseld. Waardering Rouwkapel op Rooms-Katholieke begraafplaats van Wehe-den Hoorn van algemeen belang: - vanwege de opvallende vormgeving in Neo-Gotische stijl - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509436
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. begraafplaats, rouwkapel in Wehe den Hoorn

R.K. begraafplaats

Warfhuisterweg 10A
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Omschrijving Rooms-Katholieke BEGRAAFPLAATS behorende bij de Sint Bonifatiuskerk aangelegd rond 1875. De begraafplaats is een rechthoekig t..

R.K. begraafplaats, hek

Warfhuisterweg 10A
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK daterend uit ongeveer 1927, behorend bij begraafplaats van de rooms-katholieke Sint Bonifatiuskerk in Wehe-de..

R.K. pastorie

Warfhuisterweg 4
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding PASTORIE behorende bij Rooms-Katholieke Sint Bonifatiuskerk in Wehe-den Hoorn die getuige inscriptie in vensters van trappenhuis ..

R.K. St. Bonifatiuskerk (zie ook foto achterzijde)

Warfhuisterweg 2
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding RK-KERK, Sint Bonifatius genaamd, ontworpen door architect Jos.Th.J. Cuypers uit Roermond en gebouwd in de jaren 1926-1927. Cuype..

Lagere school Sint Ludgerus

Mernaweg 55
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding SCHOOLGEBOUW behorende bij Rooms-Katholieke Sint Bonifatiuskerk, Sint Ludgerus genaamd, gebouwd in 1873 naar een ontwerp van arch..

Kaart & Routeplanner