Aanplakzuil in Appingedam

aan het Kattendiep Kattendiep aan het Kattendiep
9900AA Appingedam

Architect: n.v.t.

Beschrijving van Aanplakzuil

Inleiding AANPLAKZUIL gelegen op de hoek van de Koningstraat en Kattendiep-West. De zuil uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, heeft in de loop der tijd op verschillende plekken in de stad gestaan, waaronder aan het begin van de Wilhelminastraat op de middenberm. Het object is eigendom van de gemeente en was oorspronkelijk waarschijnlijk bestemd voor reclame van de voormalige bioscoop aan de Dijkstraat. Het is een uniek object dat verder in de provincie Groningen nergens is aangetroffen. De zuil is midden op een met klinkers geplaveide cirkel geplaatst op een open hoek. Omschrijving Geheel uit beton gegoten ronde AANPLAKZUIL op achthoekige betonnen basis met flauw hellend koepeldak. De zuil is aan de bovenzijde voorzien van twee verdikte betonnen banden. Waardering Aanplakzuil uit de jaren dertig van de 20ste eeuw van algemeen cultuurhistorisch belang - als herinnering aan de bioscoop die in de jaren twintig van deze eeuw in Appingedam is gesticht - als voorbeeld van een betonnen aanplakzuil uit de jaren dertig van deze eeuw - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheid voor de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)