Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein in Appingedam

Graf Begraafplaats

Tjamsweersterweg 21
9901TB Appingedam
Groningen

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein

Inleiding GRAFKELDER van de familie Alberda van Ekenstein, gelegen op de begraafplaats (niet beschermd) rond de reeds als rijksmonument aangewezen Nederlands Hervormde kerk (monumentnummer 8262). De begraafplaats, die deels omgracht is en wordt omzoomd door bomen, is markant gelegen op de wierde Tjamsweer. De grafkelder bevindt zich aan de zuidkant van de begraafplaats, aan de rand van het pad dat eromheen loopt. Het grafmonument is waarschijnlijk omstreeks 1880 opgetrokken in een neogotische trant in opdracht van Jhr. Mr. Willem Carel Anthoon Alberda van Ekenstein. De toegang tot de kelder is gericht naar het zuiden, naar de weg van Groningen naar Delfzijl. Omschrijving GRAFKELDER uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken in roodbruine baksteen. De grafkelder bestaat uit een hoog voorportaal met daarachter een lage, langgerekte, bredere aanbouw waaronder zich de grafkelder bevindt. Het voorportaal heeft een zadeldak, bekleed met natuurstenen platen waar leien van eterniet (niet origineel) overheen zijn gelegd. Onder de dakrand loopt een concaaf, helderrood bakstenen profiel met op de hoeken natuurstenen aanzetstenen. In de voorzijde (zuidkant) van het portaal bevindt zich de entree naar de kelder, midden tussen twee hoeklisenen en een klimmend boogfries met natuurstenen aanzetstukken. De entree bestaat uit een dubbele, spitsboogvormige houten paneeldeur, omlijst door een natuurstenen gevlochten band, steunend op twee zuiltjes met fantasiekapiteel, en een spitsboogvormige rollaag van donkere baksteen; boven de entree het natuurstenen wapen van de familie Alberda van Ekenstein. In beide zijgevels van het portaal is een rondboogvormige nis uitgespaard; de achtergevel heeft een klimmend boogfries. De langgerekte, lage aanbouw heeft eveneens een zadeldak bestaande uit natuurstenen platen met daaroverheen een bekleding van (niet oorspronkelijke) eternieten leien. De beide, dichte zijgevels hebben vier lisenen en de achtergevel (noordkant) heeft er drie, met in de middelste een rondboognis met een koperen ventilatierooster. Waardering GRAFKELDER uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - vanwege de historische waarde, als aandenken aan de familie Alberda van Ekenstein - vanwege de opvallende neogotische vormgeving - vanwege de bijzondere ornamentiek - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging aan de zuidkant van de begraafplaats, gericht naar de weg Groningen - Delfzijl (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein in Appingedam

Hervormde kerk en toren

Tjamsweersterweg 21
Appingedam
Herv.Kerk en toren. Waarschijnlijk in 1538 opgetrokken laatgotisch kerkgebouw met driezijdige door steunberen geschoord koor. Het muurwerk t..

Wierde

bij Tjamsweersterweg 21 Tjamsweersterweg 21 3 bij Tjamsweersterweg 21
Tjamsweer (Gemeente Appingedam)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Wierde

noordoostelijk van kruising Tjamsweersterweg en N360 Tjamsweersterweg noordoostelijk van kruising Tjamsweersterweg en N360
Tjamsweer (Gemeente Appingedam)
Terp. Datering: vermoedelijk middeleeuws.

Wierde

bij westelijke einde Dom. Klinkhamerlaan Klinkhamerlaan bij westelijke einde Dom. Klinkhamerlaan
Tjamsweer (Gemeente Appingedam)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Landelijke woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Alberdaweg 18
Appingedam
Landelijke woning onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; in het bovenlicht snijwerk, voorstellend een ploegende boer. Gesmee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkelder van de familie Alberda van Ekenstein in Appingedam

Foto's (4)