Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Breedebrug in Appingedam

Weg En Waterwerk

Sint Annastraat 1
9901AW Appingedam
Groningen

Bouwjaar: ca. 1928 1928 ca. 1928


Beschrijving van Breedebrug

Inleiding Vaste BRUG over het Damsterdiep, genaamd "Breedebrug". De brug vormt de verbinding tussen de St. Annastraat en de Stationsstraat. Sinds de middeleeuwen is de brug in onderhoud bij de gemeente. Omstreeks 1928 heeft de brug zijn huidige uiterlijk gekregen. Waarschijnlijk heeft de vernieuwing van de brug te maken gehad met de bouw van de aangrenzende gereformeerde kerk in 1927. De brug heeft namelijk aan de kant van de St. Annastraat een "zijtak" gekregen die de kerk met de straat verbindt en de trap die naar beneden naar de kade leidt overbrugt. Onderaan de trap heeft lange tijd een urinoir gestaan. De Breedebrug die van oudsher de parallel aan het diep lopende wegen, de Dijkstraat en de Solwerderstraat met elkaar verbindt, is gelegen in het beschermde stadsgezicht van Appingedam. De brug ligt ten oosten van twee andere vaste bruggen over het Damsterdiep die reeds rijksmonument zijn, te weten de Vrouwebrug en de Smalle brug. Omschrijving Vaste BRUG over het Damsterdiep bestaande uit een betonnen onderbouw met een smeedijzeren hekwerk erop. De onderbouw heeft de volgende onderdelen: betonnen landhoofden en een betonnen rijdek tussen verhoogde voetpaden. De brugleuningen zijn samengesteld uit een aantal smeedijzeren elementen met in- en uitzwenkende regels tussen ijzeren stijlen, die zijn vastgeklonken aan het rijdek en middels een gebogen ijzeren ornament met elkaar verbonden zijn. De leuningen lopen nog een groot deel door langs de beide beklinkerde straten die de brug verbindt. De "zijtak" aan de oostelijke zuidkant van de brug bestaat eveneens uit een betonnen brugdek met identieke brugleuningen als de hoofdbrug. Aan deze zijde gaat een betonnen trap naar beneden naar de kade. Waardering Vaste BRUG uit circa 1928 van algemeen cultuurhistorisch belang - als voorbeeld van een vaste betonnen brug met smeedijzeren leuningen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de gereformeerde kerk - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere twee vaste bruggen over het Damsterdiep - vanwege de rustieke ligging over het Damsterdiep in het beschermde stadsgezicht van Appingedam (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509406
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Breedebrug in Appingedam

Gereformeerde kerk

Dijkstraat 73
Appingedam
Inleiding Gereformeerde KERK met MUUR en twee TOEGANGSHEKKEN, gebouwd in 1928 op de fundamenten van de oude kerk uit 1868. Toen deze kerk i..

Banketbakkerij met Amsterdamse School-invloeden

Solwerderstraat 48
Appingedam
Inleiding WINKELWONING gebouwd in 1921 in opdracht van banketbakker O.J. Scherphuis waarin Amsterdamse School-invloeden te herkennen zijn. ..

Verdiepingloos pandje met lijstgevels onder pannengedekt schilddak

Solwerderstraat 36
Appingedam
In aanleg vermoedelijk 18e eeuws verdiepingloos pandje onder pannengedekt schilddak. Van de eind 19e eeuwse lijstgevels is die der achterzij..

Pandje met houten winkelpui onder schilddak tegen kwarthol gezwenkte lijstgevel aan voorzijde met topschoorsteen

Solwerderstraat 34
Appingedam
In aanleg vermoedelijk ouder, doch wat voor- en achtergevel betreft midden 19e eeuws PANDJE, gedekt door een pannen belegd schilddak tegen k..

Onderkelderd haakvormig gebouw onder met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak

Solwerderstraat 32
Appingedam
In aanleg vermoedelijk eind 18e/begin 19e eeuws onderkelderd haakvormig gebouw, dat in de loop van de 19e eeuw (XIXc-d) is voorzien van een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Breedebrug in Appingedam