Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: toegangshek noord in Renswoude

Tuin Park Landgoed

Dorpsstraat 3
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Renswoude: toegangshek noord

TOEGANGSHEK NOORD. 19de-eeuws toegangshek (toponiem Kerkhek), geplaatst tussen het laantje naar het dorp Renswoude en het park. Tussen twee bakstenen keermuren ligt thans een betonnen plaat waarop twee rood bakstenen pijlers staan. De pijlers hebben een kruisvormige grondslag en worden afgedekt door een zich verjongende natuurstenen plaat. Tussen de pijlers bevinden zich twee draaibare vleugels waarin platte spijlen die eindigen met een puntvormig plaatje. Boven de vleugels loopt een getoogde, ijzeren boog voorzien van een smeedijzeren kroonvormig ornament met voluten. Aan weerszijden van de pijlers bevindt zich een zijstuk dat voorzien is van dezelfde spijlen als de vleugels. Waardering TOEGANGSHEK NOORD behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509394
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: toegangshek noord in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: toegangshek noord in Renswoude

Foto's (5)