Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: toegangshek op voorplein in Renswoude

Tuin Park Landgoed

Dorpsstraat 3
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: vroeg 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Renswoude: toegangshek op voorplein

TOEGANGSHEK OP VOORPLEIN. Vroeg-18de-eeuws smeedijzeren hekwerk dat het voorplein aan de oostzijde afsluit. Het hekwerk is op de kademuur geplaatst en bestaat uit een poort met twee draaibare vleugels. Aan weerszijden van de poort bevindt zich een deels wat inzalend hek. De vleugels en het hek zijn voorzien van spijlen die door een puntige, vergulde knop worden bekroond. De poort wordt bekroond door een verguld, symmetrisch, van voluten voorzien element. Het zwart geschilderde hek vervangt vanaf de eerste decennia van de 18de eeuw een stenen muur. Waardering TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509393
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: toegangshek op voorplein in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: toegangshek op voorplein in Renswoude

Foto's (5)