Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: brug in Renswoude

Tuin Park Landgoed

Dorpsstraat 3
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw (brug) 18e eeuw (leuning)


Beschrijving van Kasteel Renswoude: brug

BRUG. Over de gracht gelegen 19de-eeuwse vaste, bakstenen brug, die het kasteeleiland verbindt met het vaste land. De brug bestaat uit twee rondbogen waarop het bruggedek ligt. Oorspronkelijk was de brug van vier rondbogen voorzien, die in de 19de eeuw door de huidige twee bogen werden vervangen. Aan weerszijden van de brug bevindt zich een 18de-eeuwse ijzeren leuning bestaande uit slanke gietijzeren balusters waartussen dubbele regels, die aan het einde afbuigen en aan de voorzijde voorzien zijn van een knop. Waardering BRUG behorende tot de historische buitenplaats Renswoude, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509392
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: brug in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: brug in Renswoude