Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: tuinmuur in Renswoude

Tuin Park Landgoed

Dorpsstraat 3
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1800


Beschrijving van Kasteel Renswoude: tuinmuur

TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten. De uit ca. 1800 daterende muur van rood-bruine handvormsteen bevindt zich thans (zomer 1996) in een zwaar vervallen toestand. De oostelijke helft van de muur is ingestort. De westelijke helft, waartegen omstreeks 1930 het thans deels nog bestaande kippenhok werd gebouwd, is voorzien van enkele bakstenen steunberen. In dit muurdeel bevindt zich een getoogde en uitgemetselde poort, waarin een houten deur. De van vlechtingen voorziene westelijke zijgevel loopt schuin af, hier bevindt zich een restant van de voormalige druivenkas. De muur wordt afgedekt met natuurstenen platen. Voor de muur bevindt zich een gemetselde koude bak op rechthoekige grondslag. Waardering TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509383
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: tuinmuur in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij bordestrap

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ BORDESTRAP. Twee vroeg 18de-eeuwse, zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: tuinmuur in Renswoude