Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: timmerschuur in Renswoude

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 1 A
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1825-1830

(1 recensie)

Beschrijving van Kasteel Renswoude: timmerschuur

TIMMERSCHUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de-eeuw daterende, vrijstaande en voormalige timmerschuur, die als "kleine langhuisboerderij" of het "Witte huisje" bekend staat, thans in gebruik als woonhuis. Het compacte, één bouwlaag hoge pand op rechthoekige grondslag, wordt overkapt door een met rode pannen gedekt zadeldak. De achterzijde is voorzien van een eenvoudige houten uitbouw. In de achtergevel bevindt zich een getoogde dubbele deur. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. Het pand is wit gepleisterd en voorzien van, deels rood geschilderde, ontlastingsbogen. De linkerzijgevel is voorzien van een bakstenen uitbouw onder een dakschild met overstek. Het overstek, waaronder zich de toegang bevindt, is voorzien van windveren. Waardering TIMMERSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kasteel Renswoude: timmerschuur
5
Recensie door: ()
Ik ben de huidige eigenaar en bewoner. De houten uitbouw aan de achterzijde bestaat niet meer.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: timmerschuur in Renswoude

Kasteel Renswoude: langhuisboerderij met bakhuis

Dorpsstraat 1
Renswoude
LANGHUISBOERDERIJ MET BAKHUIS. De uit 1866 daterende langhuisboerderij ("kasteel-" of "huisboerderij"), is gelegen ten zuid-oosten van het..

Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid

Dorpsstraat 5
Renswoude
BOUWHUIS ZUID. Ten zuiden van het voorplein staand bouwhuis, in oorsprong daterend uit ca. 1654, thans in gebruik als woonhuis. Het bouwhu..

Gemeentehuis

Dorpsstraat 4
Renswoude
Gemeentehuis v.m. pastorie. Witgepleisterd huis met dubbel zadeldak. Schoorstenen door smeedwerk bekroond.

Kasteel Renswoude: prieel

Dorpsstraat 3A
Renswoude
PRIEEL. Uit wit geschilderde houten delen opgetrokken prieel ("Weesje"), thans ten zuiden van kasteel Renswoude staande en daterend uit ca..

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kaart & Routeplanner