Kasteel Renswoude: timmerschuur in Renswoude

Dorpsstraat 1 A
3927BA Renswoude

Beschrijving van Kasteel Renswoude: timmerschuur

TIMMERSCHUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de-eeuw daterende, vrijstaande en voormalige timmerschuur, die als "kleine langhuisboerderij" of het "Witte huisje" bekend staat, thans in gebruik als woonhuis. Het compacte, één bouwlaag hoge pand op rechthoekige grondslag, wordt overkapt door een met rode pannen gedekt zadeldak. De achterzijde is voorzien van een eenvoudige houten uitbouw. In de achtergevel bevindt zich een getoogde dubbele deur. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. Het pand is wit gepleisterd en voorzien van, deels rood geschilderde, ontlastingsbogen. De linkerzijgevel is voorzien van een bakstenen uitbouw onder een dakschild met overstek. Het overstek, waaronder zich de toegang bevindt, is voorzien van windveren. Waardering TIMMERSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)