Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: langhuisboerderij met bakhuis in Renswoude

Boerderij

Dorpsstraat 1
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Kasteel Renswoude: langhuisboerderij met bakhuis

LANGHUISBOERDERIJ MET BAKHUIS. De uit 1866 daterende langhuisboerderij ("kasteel-" of "huisboerderij"), is gelegen ten zuid-oosten van het kasteel. De deels onderkelderde en één bouwlaag hoge boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt overkapt door een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak dat voorzien is van windveren met zaagwerk. De gevels zijn voorzien van een niet regelmatige venster- en deurindeling. Aan de rechterzijgevel bevindt zich een royale houten aanbouw. Het interieur werd in de jaren '60 van de 20e eeuw gemoderniseerd. De boerderij is thans in gebruik als woning en bedrijfsruimte. Ten westen van de boerderij staat een bakhuis uit ca. 1866. Dit bakstenen gebouw is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een zadeldak met overstek dat voorzien is van windveren met zaagwerk. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. Het bakhuis wordt thans gebruikt als opbergruimte. De schuur ten zuiden van de boerderij komt wegens te geringe ouderdom en monumentale waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Waardering LANGHUISBOERDERIJ MET BAKHUIS behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509380
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: langhuisboerderij met bakhuis in Renswoude

Kasteel Renswoude: timmerschuur

Dorpsstraat 1A
Renswoude
TIMMERSCHUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de-eeuw daterende, vrijstaande en voor..

Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid

Dorpsstraat 5
Renswoude
BOUWHUIS ZUID. Ten zuiden van het voorplein staand bouwhuis, in oorsprong daterend uit ca. 1654, thans in gebruik als woonhuis. Het bouwhu..

Kasteel Renswoude: prieel

Dorpsstraat 3A
Renswoude
PRIEEL. Uit wit geschilderde houten delen opgetrokken prieel ("Weesje"), thans ten zuiden van kasteel Renswoude staande en daterend uit ca..

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: langhuisboerderij met bakhuis in Renswoude