Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid in Renswoude

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 5
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1654


Beschrijving van Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid

BOUWHUIS ZUID. Ten zuiden van het voorplein staand bouwhuis, in oorsprong daterend uit ca. 1654, thans in gebruik als woonhuis. Het bouwhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. In de naar het voorplein gerichte voorgevel (noord) een niet regelmatige venster- en deurindeling, met onder meer meerruits vensters, inrijpoorten en drie getoogde deuren. Boven deze deuren bevinden zich drie ovale terugliggende velden (voormalige bovenlichten) waarin bustes zijn geplaatst. De voorgevel is spiegelbeeldig aan die van het noordelijke bouwhuis. De achtergevel (zuid) is voorzien van negen rondboogvensters. De zijgevel (oost) is voorzien van een kruisvenster met ontlastingsboog. Tegen de westgevel is tussen 1705 en 1746 een paviljoen op vierkante grondslag gebouwd; het is anderhalve bouwlaag hoog en wordt gedekt onder een tentdak en bekroond door een schoorsteen. Het paviljoen heeft een regelmatige venster- en deurindeling met onder meer meerruits schuifvensters. Waardering BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging op het kasteeleiland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509378
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Renswoude: bouwhuis zuid in Renswoude

Foto's (6)