Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande stolpschuur in Oosterend

Boerderij

Nesweg 41
1794GC Oosterend (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Vrijstaande stolpschuur

Inleiding Vrijstaande STOLPSCHUUR, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De stolpschuur is gesitueerd op een verhoging in het agrarisch landschap ten zuiden van de kern Oosterend. De voorgevel en de achtergevel zijn opnieuw opgemetseld in grauwe klinkers. Omschrijving Vrijstaande stolpschuur op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt stolpdak met rondomlopende pannenrand langs de voet. De pangedekte delen bevatten rode Hollandse pannen. De korte noklijn is noordoost-zuidwestgericht. Het pand is (in oorsprong geheel) opgetrokken in gele baksteen boven een verbrede voeting. De houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant. De voorgevel (NW) bevat geheel links een terugliggende opgeklampte dubbele inrijdeur, in het midden een liggend venster met een betonnen vierruits-raam en geheel rechts een lage opgeklampte dubbele deur. De rechterzijgevel (ZW) heeft twee liggende betonnen vierruits-vensters. In het muurwerk bevinden zich twee schieters van staafankers, met ringen. De linkerzijgevel (NO) bevat drie hooggeplaatste kleine openingen met glas in steen. Daarnaast bevat de gevel vijf schieters van staafankers, waarvan er twee zijn voorzien van een ring. In de achtergevel (ZO) bevinden zich links een rechthoekige opgeklampte deur en rechts daarvan twee hooggeplaatste gietijzeren halfronde stalvensters en drie schieters van staafankers. Geheel rechts in de muur bevindt zich bij de voeting een kleine driehoekige opening, een zogenaamd kippegat. Waardering De stolpschuur is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende schuur op het Noordhollandse platteland in streek-eigen bouwtrant. Daarnaast heeft de schuur ensemblewaarde door de beeldbepalende situering op een verhoging in het open agrarische landschap ten zuidwesten van de kern Oosterend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande stolpschuur in Oosterend

Fraai in landschap gelegen boet. Rieten kap

Lageveld 5C
Oosterend (Gemeente Texel)
Fraai in landschap gelegen boet. Rieten kap.

Zeer goed bewaarde gave stolp met groot uitgebouwd woonhuis; houten top met luik en versierde makelaar. In twee vertrekken lambrisering van witte tege ..

Nesweg 10
Oosterend (Gemeente Texel)
Zeer goed bewaarde gave stolp met groot uitgebouwd woonhuis; houten top met luik en versierde makelaar. In twee vertrekken lambrizering van ..

Fraai in landschap gelegen boet. Rieten kap

Oosterenderweg 38
Oosterend (Gemeente Texel)
Fraai in landschap gelegen boet. Rieten kap.

Mooi vrij ten westen van de grote weg gelegen stolp met houten top boven woonkamer. Vensters en deur modern

Oosterenderweg 25
Oosterend (Gemeente Texel)
Mooi vrij ten westen van de grote weg gelegen stolp met houten top boven woonkamer. Vensters en deur modern.

Pand met houten schot voor en achter. Venster verknoeid

Schoolstraat 18
Oosterend (Gemeente Texel)
Pand met houten schot voor en achter. Venster verknoeid.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande stolpschuur in Oosterend

Foto's (1)