Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele arbeiderswoning met privaat in De Cocksdorp

Woonhuis

Hoofdweg 132
1795JG De Cocksdorp (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Dubbele arbeiderswoning met privaat

Inleiding In de polder Eijerland gelegen dubbele ARBEIDERSWONING MET PRIVAAT. De vrijstaande dubbele arbeiderswoning behoorde in oorsprong bij Hoeve 'Bern' en dateert uit het midden van de 19de eeuw. Het pand werd omstreeks 1982 gerestaureerd en verbouwd tot vakantiewoning, waarbij een kelderverdieping onder het pand werd aangelegd en in de rechterzijgevel een venster werd aangebracht. De houten aanbouw aan de achterzijde dateert ook uit 1982 en is deels een reconstructie van de vroegere aanbouw, deels een nieuwe uitbreiding daarop. Achter de woning bevindt zich een vrijstaand privaat dat ook onder de bescherming valt. Omschrijving Vrijstaande dubbele arbeiderswoning op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Hoofdweg. De noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige schoorsteen met speklagen, uitgevoerd in twee tinten baksteen. Het pand is opgetrokken in wit gesauste rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De plint is zwart gesaust. De gevel wordt afgesloten door een rondomlopende houten bakgoot op decoratief bewerkte houten gootklampen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster met negenruits-roedenverdeling (zesruits-schuiframen met drieruits-bovenlichten). De voorgevel (W) heeft een breedte van twee vensterassen. De rechterzijgevel (Z) bevat een centraal geplaatst venster. De linkerzijgevel (N) is een blinde muur. De achtergevel (O) bevat over de gehele breedte een (niet oorspronkelijke) aanbouw onder lessenaarsdak met twee paneeldeuren en vier vierruitsramen (het meest zuidelijke draaibaar, de andere drie vast). In het interieur zijn nog enkele oorspronkelijke onderdelen aanwezig, zoals het balkenplafond en het oorspronkelijke kijkraampje naast de deur van de huidige woonkamer. Ten zuiden van de woning bevindt zich een vrijstaand privaat, opgetrokken op vierkante grondslag in gele baksteen en afgesloten door een klein lessenaarsdak met rode Hollandse pannen. Het privaat heeft aan de noordzijde een opgeklampte houten deur met uitgesneden hartje. Waardering De arbeiderswoning met privaat is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een uit het midden van de 19de eeuw daterende dubbele landarbeiderswoning op het Noordhollandse platteland in sobere ambachtelijk-traditionele bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509358
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele arbeiderswoning met privaat in De Cocksdorp

Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen in drie t ..

Stengweg 19
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen..

Inventaris van de R.K.Kerk: communiebank en eenklaviers orgel

Molenlaan 2
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
De R.K.Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit een gesneden communiebank, plm. 1700. Eenklaviers orgel, ca. 1750 gemaakt do..

Waddenkerk: Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje met torentje boven de voorgevel

Kikkertstraat 85
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje uit 1835 met torentje boven de voorgevel. Rijk gesneden midden 18e eeuwse preekstoel afkomstig ui..

Het Noorden

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Poldermolen het Noorden, in 1878 gebouwde grondmolen, bestaande uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. In 1950 gerestaureerd...

Voormalige uitwateringssluis met drie sluisdeuren en toevoerende kanalen, maakt onderdeel uit van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden" ..

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Inleiding Voormalige UITWATERINGSSLUIS met drie sluisdeuren en toevoerende kanalen, gerealiseerd in 1875 maakt onderdeel uit van het uitwat..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)