Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgemaal van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg" in Oosterend

Weg En Waterwerk

Stuifweg 2
1794HB Oosterend (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1913 (bouw) 1939 (vernieuwd)


Beschrijving van Pompgemaal van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg"

Inleiding POMPGEMAAL van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Het gemaal dateert uit 1913 en werd in 1939 vernieuwd. Omschrijving Op rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken gemaal, van oorsprong uit 1913, bestaande uit een bouwlaag onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak. De noklijn is oost-westgericht. De oostelijke kopgevel heeft een vensteras, die een rechthoekig houten kruisvenster met roedenverdeling bevat. Boven het venster is een betonnen latei aangebracht. De topgevel heeft verticaal houten beschot. Het dak heeft een klein overstek met windveren. De noordgevel heeft geheel rechts een rechthoekige houten deur. Het noordelijk dakschild wordt vlak onder de nok doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. De westelijke kopgevel heeft een zelfde venster als de oostgevel. In de nok van de westgevel is tevens een klein rond venster aangebracht met drie roeden. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren. De zuidgevel heeft een venster als in de kopgevels. Aan deze zijde bevindt zich tevens een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen aanbouw onder ingestoken zadeldak met zwarte pannen. Het interieur is merendeels intact en bevat een oliemotor met centrifugaalpomp. Waardering Het pompgemaal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509350
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgemaal van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg" in Oosterend

Het Noorden

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Poldermolen het Noorden, in 1878 gebouwde grondmolen, bestaande uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. In 1950 gerestaureerd...

Voormalige uitwateringssluis met drie sluisdeuren en toevoerende kanalen, maakt onderdeel uit van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden" ..

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Inleiding Voormalige UITWATERINGSSLUIS met drie sluisdeuren en toevoerende kanalen, gerealiseerd in 1875 maakt onderdeel uit van het uitwat..

Boezemkolk met uitwateringskanelen, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". De deur ..

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Inleiding BOEZEMKOLK MET UITWATERINGSKANALEN, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "W..

Woonhuis onder zadeldak; houten voorschot met getoogd zolderluik; twee vensters met negen ruiten

Oost 82
Oosterend (Gemeente Texel)
WOONHUIS onder zadeldak; houten voorschot met getoogd zolderluik; twee vensters met negen ruiten.

Woonhuisje onder zadeldak tussen topgevels met houten voorschot; getoogd zolderluik

Oost 85
Oosterend (Gemeente Texel)
WOONHUISJE onder zadeldak tussen topgevels met houten voorschot; getoogd zolderluik.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgemaal van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg" in Oosterend

Foto's (1)