Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boezemkolk met uitwateringskanelen, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". De deuren en brugleuningen van de brug langs de waterlope .. in Oosterend

Stuifweg 4
1794HB Oosterend (gemeente Texel)

Bouwjaar: 1875

Beschrijving van Boezemkolk met uitwateringskanelen, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". De deuren en brugleuningen van de brug langs de waterlope ..

Inleiding BOEZEMKOLK MET UITWATERINGSKANALEN, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". De deuren en brugleuningen van de brug langs de waterlopen waren oorspronkelijk van smeedijzer, maar zijn door hout vervangen. Omschrijving Boezemkolk en uitwateringskanalen, gerealiseerd in 1875. De zuidelijke boezemdijk tussen de boezemkolk en de boezem van de polder Waal en Burg is voorzien van een tweeschalig bovendeel van beton, opgevuld met los materiaal. De voet van alle boezemdijken is verstevigd met tamelijk grote glaciaal aangevoerde zwerfstenen uit Scandinaviƫ. De scheidingsmuren tussen de boezemkolk en de uitwateringskanalen, zijnde de scheidingsmuren van de drieledige uitwateringssluis, zijn opgetrokken in paarsrode baksteen en werden (in oorsprong beide) afgesloten door een ezelsrug. Er is een verbindingskanaal tussen boezemkolk en de middelste sluisdeur, waardoor ook de twee andere boezems gescheiden worden. In het verbindingskanaal zijn houten verbindingssluisdeuren met gietijzeren windwerken aangebracht. Waardering De boezemkolk met uitwateringskanalen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Daarnaast is het object uit waterstaatkundig oogpunt van belang als zeldzaam voorbeeld van een uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterend afwateringssysteem van boezemkolk met drie boezems. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)