Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpschuur, behorend bij het boerderijcomplex aan de hallerweg in Den Burg

Boerderij

Hallerweg 33
1791LR Den Burg (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Stolpschuur, behorend bij het boerderijcomplex aan de hallerweg

Inleiding STOLPSCHUUR, behorend bij het boerderijcomplex aan de Hallerweg nabij Den Burg. De stolpschuur dateert uit omstreeks 1903 en werd zodanig gebouwd dat hij later, indien nodig, nog voor bewoning geschikt kon worden gemaakt. Daarom is de voorgevel (W) van de stolpschuur bijvoorbeeld hoger opgetrokken en zijn er blinde spaarvelden aangebracht, die konden worden opengebroken om er vensters in te plaatsen. De schuur is gelegen ten zuiden van de boerderij. Omschrijving Stolpschuur op rechthoekig grondplan, bestaande uit een bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak. De korte noklijn van de schuur is oost-westgericht. Het pand is opgetrokken in baksteen boven een uitgemetselde plint. Onder de dakaanzet bevindt zich aan alle zijden een reeks bakstenen consoles. De muren hebben een éénsteens dikte. De houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met overstek aan de westzijde. De voorgevel (W) is hoger opgetrokken dan de overige gevels. De gevel heeft een breedte van zes vensterassen, waarvan de derde van rechts een rechthoekige houten deur bevat met getoogd bovenlicht. Tevens zijn in deze gevel vijf getoogde blinde spaarvelden (vensternissen) aangebracht, waarbij in twee spaarvelden een klein halfrond ijzeren stalvenster is geplaatst. De rechterzijgevel (Z) heeft twee halfronde ijzeren stalvensters. De achtergevel (O) bevat geheel links een kleine rechthoekige houten deur en de opgeklampte dubbele darsdeur geplaatst in een zogeheten kapelhuis (een onder ingestoken zadeldak opgetrokken geveldeel). De topgevel van het kapelhuis heeft verticaal beschot. Geheel rechts bevindt zich een rechthoekige houten deur. Daarnaast bevat deze gevel twee halfronde ijzeren vensters. De linkerzijgevel (N) bevat twee halfronde ijzeren vensters en rechts van het midden een rechthoekige houten deur. In het interieur worden de noord- en zuidwand versterkt door enkele muurdammen. Waardering De stolpschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een uit het begin van de 20ste eeuw daterende in streek-eigen bouwtrant gebouwde schuur op het Noordhollandse platteland. Daarnaast is de stolpschuur van belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex aan de Hallerweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509345
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpschuur, behorend bij het boerderijcomplex aan de hallerweg in Den Burg

Boerderij met gerestaureerd voorhuis

Hallerweg 33
Den Burg (Gemeente Texel)
Boerderij met gerestaureerd voorhuis. Inwendig tegelschouw. Waardering Het object is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhi..

Mooi vrij gelegen ten oosten van de Schilderweg in geboomte. Woonhuis in de stolp gebouwd, tweede stolp als schuur

Schilderweg 167
Den Burg (Gemeente Texel)
Mooi vrij gelegen ten oosten van de Schilderweg in geboomte. Woonhuis in de stolp gebouwd, tweede stolp als schuur.

Flevo, vrijstaande houten prefab woning

Schilderend 101
Den Burg (Gemeente Texel)
Inleiding Vrijstaande houten PRE-FABWONING, genaamd "FLEVO", gebouwd in 1927. Dergelijke houten demontabele woonhuizen waren afkomstig uit ..

Grote stolpvormige schuur

Hallerweg 51
Den Burg (Gemeente Texel)
Grote stolpvormige schuur.

Boet, fraai in landschap gelegen. Rieten kap met turen

Veenselangweg 6
Den Burg (Gemeente Texel)
Fraai in landschap gelegen boet. Rieten kap met turen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpschuur, behorend bij het boerderijcomplex aan de hallerweg in Den Burg

Foto's (5)