Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Etersheimer Braakmolen in Oosthuizen

Molen

Etersheimer Braakweg 5
1474MV Oosthuizen (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1886/2002


Beschrijving van Etersheimer Braakmolen

Inleiding Incomplete POLDERMOLEN met molenerf van de polder Etersheimerbraak. De Etersheimerbraak was een binnen de Westfriese Omringdijk gelegen meertje dat door een dijkdoorbraak ooit moet zijn ontstaan. Rond 1632 is de plas drooggelegd en sindsdien werd de zo ontstane polder door een windmolen op peil gehouden. De molen verzorgt de onderbemaling van de Etersheimbraakpolder die gelegen is binnen de polder Zeevang (een polder binnen een polder), terwijl een nabijgelegen gemaal zorgt voor de onderbemaling van een nog dieper gelegen deel in de polder Etersheimerbraak, namelijk de Kleiput, in dit geval een onderbemaling van een onderbemaling. Het gemaal van de polder De Zeevang te Warder slaat het water van de beide eerstgenoemde polders uit. Vanaf de dijkshelling naar het buitendijks gelegen poldertje De Oosterkoog zijn drie verschillende waterpeilen waarneembaar: het polderpeil van de Zeevang, het polderpeil van de Etersheimerbraak en het polderpeil van de Kleiput die het een na laagste punt van Nederland vormt. Omschrijving Incomplete poldermolen van het type binnenkruier die was voorzien van een vijzel als wateropvoerwerktuig. De vijzelmolen heeft een grenenhouten romp die staat op gemetselde penanten met daartussen veldmuren. De romp is aan de onderzijde voorzien van gepotdekselde delen en daarboven bedekt met riet. De molenwerf en gemetselde watergangen zijn nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, waterstaatkundige waarde als voorbeeld van een in hoofdvorm nog goed herkenbaar voorbeeld van een vijzelmolen van het niet zoveel voorkomende type binnenkruier, gelegen op een eeuwenoude molenplaats ten behoeve van de onderbemaling van de polder Etersheimerbraak. De molen in de Etersheimerbraak heeft een belangrijke situationele waarde vanwege de karakteristieke solitaire ligging in de onbebouwde polder Etersheimerbraak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509340
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Etersheimer Braakmolen
Etersheimer Braakmolen (2008)
Etersheimer Braakmolen (2008)
Basisgegevens
Plaats Etersheim
Bouwjaar 1886/2002
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante binnenkruier
Vlucht 22.4 m
Functie poldermolen
Huidig gebruik  Het bemalen van de Etersheimer Braakpolder, bezoekerscentrum
Monumentnummer  509340
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Bezoekerscentrum De Breek
Detail van het interieur van de molen
Detail van het interieur van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Etersheimer Braakmolen is een poldermolen in Etersheim (gemeente Edam-Volendam) en bemaalt de gelijknamige Etersheimer Braakpolder.

De Etersheimer Braak is ontstaan door een dijkdoorbraak en in 1632 bedijkt. De polder maalt uit als onderbemaling op de polder Zeevang. In 1882 verbrandde de oude molen. De nieuwe molen die werd gebouwd was geen lang leven beschoren, want in 1886 brandde die ook af. Ook toen werd weer voor nieuwbouw gekozen.

De molen werd in 1920 vervangen door een elektrisch gemaal, en in 1926 werden de roeden gestreken. In 1935 werd de romp zelfs afgezaagd boven de kapzolder.

In 1999 werd, na initiatieven van een jaar eerder, een stichting opgericht om de molen weer maalvaardig te installeren. Uiteindelijk worden in 2002 de kap en roeden weer geplaatst. Uiteindelijk werd de molen in 2005 weer maalvaardig opgeleverd. De molen kan zowel uitmalen, als in circuit malen.

De schuur en de molen vormen samen een bezoekerscentrum, genaamd "De Breek". De Etersheimer Braakmolen wordt geregeld opengesteld voor het publiek. Het bezoekerscentrum is elk weekend van het jaar geopend.

Foto'sMonumenten in de buurt van Etersheimer Braakmolen in Oosthuizen

Op de dijk naar Warder een grenspaal in de vorm van een obelisk

IJsselmeerdijk 4
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Op de dijk naar Warder een grenspaal in de vorm van een obelisk, 1777.

Voormalige hervormde kerk

Warder 122
Warder (Gemeente Zeevang)
Voormalige Hervormde Kerk, gebouwd in 1847. Zaalkerk met boven de voorgevel een houten klokketorentje. Het gebouw bezit rondboogvensters met..

Bakstenen huis met schilddak. Gesneden Lodewijk XV-DEUR en snijraam tussen geblokte pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een dakkapel m ..

Raadhuisstraat 29
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Bakstenen huis met schilddak. Gesneden Lodewijk XV-DEUR en snijraam tussen geblokte pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een ..

Pandje, een geheel uitmakende met het aantrekkelijke complex van de beide sluizen te Schardam. Een voorgedeelte en een aansluitend lager achtergedeelt ..

Schardam 21
Schardam (Gemeente Zeevang)
Pandje, een geheel uitmakende met het aantrekkelijke complex van de beide sluizen te Schardam. Een voorgedeelte en een aansluitend lager ach..

Banpaal in Schardam van Hoorn

Schardam 21
Schardam (Gemeente Zeevang)
Een hardstenen banpaal met opschrift 1761 en bekroond door de Eenhoorn met het wapen van Hoorn.

Kaart & Routeplanner

Route naar Etersheimer Braakmolen in Oosthuizen

Foto's (7)