Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel op rooms-katholieke begraafplaats in IJsselmuiden

Kerkelijk Gebouw

Plasweg 4
8271CH IJsselmuiden (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1889
Architect: A.C. Boerma Boerma 1889 A.C. Boerma


Beschrijving van Kapel op rooms-katholieke begraafplaats

Inleiding KAPEL gebouwd in 1889, centraal op de rooms-katholieke begraafplaats van Kampen. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect A.C. Boerma. De Kamper katholieken werden op de Zandberg in IJsselmuiden begraven vanwege het verbod op het begraven in kerken uit1829. In 1889 kregen de katholieken uit Kampen toestemming een eigen kerkhof met kapel aan te leggen. De kapel heeft dienst gedaan tot 1965. De kapel is opgetrokken in Neo-Gotische stijl met Neo-Romaans een Renaissance kenmerken en is als zodanig het enige bouwwerkin zijn soort in de gemeente. Naast de ingang een gedenksteen met het opschrift: "12 juli 1889". De begraafplaats is afgezet met een smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers, beide rijkelijk voorzien van Neo-Gotische motieven. De begraafplaats zelf is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Kapel in de vorm van een zaalkerk opgetrokken in baksteen onder met deels vernieuwde shingles gedekt zadeldak met een halfronde met zink gedekte absis. Aan de westzijde een vierkante toren met een overhoekse met leien bedekte spits, bekroond met bol en ijzeren kruis. Rondom lopen sierbanden in gele steen Lateien, raamdorpels, aanzet- en sluitstenen zijn deels in natuursteen uitgevoerd. Op de traveescheidingen steunberen. In iedere travee een rondboogvenster met glas-in-lood. In de absis drie kleinere vensters. De entreetravee is verbreed ten opzichte van het schip. De entreepartij is gevat in een portaal met natuurstenen dubbele kolommen met dobbelsteenkapitelen, bekroond meteen natuurstenen kruis. De dubbele deur met sierlijk hang- en sluitwerk is gevat in een natuurstenen kozijn waarvan het bovenlicht met tracering door een rondboog afgesloten wordt. Interieur De narthex en het koor zijn van het schip gescheiden door diafragmabogen. Het interieur is wit gepleisterd, met een grijze lambrizering. Het schip heeft de originele tegelvloer met dito banken en bankenplan. Het koor ligt hoger en is via twee treden te bereiken. De vensters zijn voorzien van glas-in-lood met florale motieven. Waardering Kapel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als uitdrukking van het rooms-katholieke leven in Kampen - vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp - vanwege de centrale ligging op de begraafplaats - vanwege de beeldbepalende ligging in de Koekoekspolder - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509334
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel op rooms-katholieke begraafplaats in IJsselmuiden

Nederlands Hervormde kerk

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, ..

Nederlands Hervormde kerk, toren

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Toren der Ned. Herv. Kerk. Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd doo..

Meerburg, tuinhuis

Burgemeester van Engelenweg 92a
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Inleiding Dit TUINHUIS is onderdeel van de oorspronkelijk bij het huisMeerburg behorende tuin. In de tuin, die naar de historischebenaming ..

Station

Stationsplein 1
Kampen
Inleiding STATION, gebouwd in 1912 door K.J.Kamphuis ter vervanging van het oude station. De spoorlijn van Kampen naar Zwolle-Utrecht werd ..

Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant

Oosterholtseweg 44
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE in ambachtelijk-traditionele trant, in baksteen opgetrokken. Het woongedeelte heeft een zolder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel op rooms-katholieke begraafplaats in IJsselmuiden

Foto's (7)