Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant in IJsselmuiden

Boerderij

Oosterholtseweg 44
8271PV IJsselmuiden (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE in ambachtelijk-traditionele trant, in baksteen opgetrokken. Het woongedeelte heeft een zolderverdieping en een met pannen gedekt schilddak, het bedrijfsgedeelte heeft een rieten zadeldak met wolfeind en een dakruiter midden op de nokvorst. De boerderij staat op een gepleisterde plint. In de voorgevel van het woongedeelte op de begane grond vierT-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten en behangen metluiken. Links van de twee centrale vensters een deur metbovenlicht en stoep. Op de zolderverdieping drie liggende tweeruits vensters. In de linkergevel een venster. In de rechtergevel een deur metbovenlicht en vensters met luiken. Langs voor- en zijgevelseen gietijzeren goot op dito klossen. Midden in de achtergevel van het bedrijfsgedeelte een rechtge-sloten opgeklampte baander onder een betonnen latei. Aanweerszijden een negenruits ijzeren stalvenster onder eensegmentboog. Aan beide geveleinden een staldeur. Onder hetwolfeind twee liggende tweeruits vensters. Het stalgedeeltepal achter het woonhuis heeft aan de oostgevel een gemetseldeuitbouw met tweeruits vensters. Een deel van de westgevel isopgehoogd en voorzien van een toegangspartij, verder enkelestalvensters en een staldeur. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig be-lang: - als hoofdonderdeel van het complex - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andereonderdelen van het complex - vanwege de typologie - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant in IJsselmuiden

Houten schuur met hooizolder onder met golfplaten gedekt mansardedak

Oosterholtseweg 44
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Omschrijving Houten SCHUUR met hooizolder onder met golfplaten gedektmansardedak met uitkragende punt. Aan de noordgevel een uit-bouw, deel..

Kapel op rooms-katholieke begraafplaats

Plasweg 4
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Inleiding KAPEL gebouwd in 1889, centraal op de rooms-katholieke begraafplaats van Kampen. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect A.C...

Meerburg, tuinhuis

Burgemeester van Engelenweg 92a
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Inleiding Dit TUINHUIS is onderdeel van de oorspronkelijk bij het huisMeerburg behorende tuin. In de tuin, die naar de historischebenaming ..

Nederlands Hervormde kerk

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, ..

Nederlands Hervormde kerk, toren

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Toren der Ned. Herv. Kerk. Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het dwarshuistype in ambachtelijk-traditionele trant in IJsselmuiden

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven