Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda) in Meppel

Nijverheid Industrie

Mr. Harm Smeengekade 11
7941XX Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1929
Architect: B. Schuitemaker Schuitemaker 1929 B. Schuitemaker


Beschrijving van Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda)

Inleiding Woonhuis/werkplaats gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van Zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten en ingenieursbureau B. Schuitemaker uit Meppel. Omschrijving Woonhuis/werkplaats opgetrokken in een gesinterde baksteen met een verdieping onder een zeer steil opgaand en afgeplat schilddak belegd met tuile-du-nord pannen. Op drie hoeken krulvormige loodornamenten (nu alleen nog op de zuidhoek aanwezig). De noordhoek is geaccentueerd door een uitgemetselde bloembak, daarboven een houten stijl van het hoekraam waarboven een uitkragend en rond gemetselde hoektoren (koppenverband) waarin smalle vensters en naam Zeilmakerij Wouda. Noordelijke zijgevel met paneeldeur (trapeziumvormige panelen) met ruit, een dubbele deur met aan weerszijden gekoppelde vensters. In het dakvlak onder meer een deur met trijs en aan weerzijden een gekoppeld venster. De voorgevel heeft de oorspronkelijke opzet maar is in detaillering gewijzigd. De achtergevel heeft onder meer een deur met zijlichten en openslaande terrasdeuren. Waardering Woonhuis/werkplaats van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de funnctionele ontwikkeling van Meppel als havenstad, vanwege de typologie, de vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging nabij de sluis en het voormalige havengebied. Van belang als hoofdelement van het complex. Zeldzaam in vormgeving en ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509325
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda) in Meppel

Woonhuis/werkplaats, bijschuur (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Bijschuur gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten ..

Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 10
Meppel
Inleiding Gebouwd in opdracht van J. Krikke als winkel/woning in 1929 naar ontwerp van P.A. Withaar. Het geheel is in een typerende Amsterd..

Sluisbrug

Sluisgracht 28
Meppel
Inleiding. Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1929 door constructie- en aannemersbedrijf Gebr. Tellegen u..

Weert De Weert

Weerdstraat 80
Meppel
Inleiding MOLEN MET AANBOUW. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Weerd' was in 1807 gebouwd en ingericht a..

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Bleekerseiland 9
Meppel
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1890-1900 in ambachtelijk-traditionalistische trant gelegen op het oude havengebied van Meppel. Vanwege de ..

Kaart & Routeplanner