Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda) in Meppel

Nijverheid Industrie

Mr. Harm Smeengekade 10
7941XX Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1929
Architect: P.A. Withaar Withaar 1929 P.A. Withaar


Beschrijving van Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda)

Inleiding Gebouwd in opdracht van J. Krikke als winkel/woning in 1929 naar ontwerp van P.A. Withaar. Het geheel is in een typerende Amsterdamsche School stijl opgetrokken. Nadien is het overgenomen door Zeilmakerij Wouda die onder meer de (niet te beschermen) na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde realiseerde en de woonfunctie aan het pand onttrokken heeft. Het gebouw maakt vanwege de vormovereenkomsten met het naastliggende pand een bijzonder clustertje van Amsterdamse Schoolarchitectuur. Omschrijving Winkel in twee bouwlagen opgetrokken en gedekt door een expressief vormgegeven, steil opgaand en afgeplat schilddak belegd met tuile-du-nord pannen. De afgeschuinde westhoek is expressief opgemetseld en doorbreekt de daklijst. Aan dit gedeelte een op bewerkte klossen geplaatst (restant van) balkon en een op een natuurstenen console geplaatste vlaggemast. Aan de straatzijde een (nieuwe) winkeldeur met bovenlicht en een brede winkelpui voorzien van vier bovenlichten; de pui heeft een gemetselde onderbouw in koppenverband (staand). Links van de pui een deel van het steile dak met een op bewerkte klossen geplaatste goot. Verdieping met breed dakkapel met twee gekoppelde vensters met horizontale roeden; tussen de gekoppelde vensters een gepotdekselde beschieting. Zijgevel deels aangepast in verband met de achteraanbouw. Waardering Winkel van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel als havenstad, vanwege de vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging nabij de sluis en het voormalige havengebied van Meppel. Van belang als essentieel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509324
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda) in Meppel

Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Woonhuis/werkplaats gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van Zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV a..

Woonhuis/werkplaats, bijschuur (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Bijschuur gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten ..

Sluisbrug

Sluisgracht 28
Meppel
Inleiding. Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1929 door constructie- en aannemersbedrijf Gebr. Tellegen u..

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Bleekerseiland 9
Meppel
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1890-1900 in ambachtelijk-traditionalistische trant gelegen op het oude havengebied van Meppel. Vanwege de ..

Woonhuis in eclectische stijl

Bleekerseiland 7
Meppel
Inleiding. Woonhuis gebouwd rond 1890 in Eclectische stijl en gelegen op het oude havengebied van Meppel. Inmiddels is het in gebruik als k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda) in Meppel